Składniki2 porcje200 g makaronu Papardelle2 łyżki oliwy2 ząbki czosnku5 plastrów szynki parmeńskiej (z kawałka, na wagę)10 orzechów macadamia, pinii lub 5 włoskich1 łyżka masła150 ml śmietanki 30%tarty parmezansuszona lub świeża bazyliaPrzygotowanieMakaron ugotować al dente . Na oliwie podsmażyć czosnek, dodać pokrojoną szynkę i pokrojone orzechy, smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu, cały czas mieszając. Dodać śmietankę, zagotować, doprawić solą i pieprzem.Ugotowany makaron wymieszać z masłem i częścią sosu. Wyłożyć do głębokich talerzy i polać resztą sosu. Posypać tartym parmezanem i suszoną lub świeżą bazylią.WskazówkiMiasto Parma w regionie Emilia Romagna jest słynne z produkcji włoskiej szynki prosciutto. Prosciutto di Parma jest uważana za najlepszą ze wszystkich prosciutto. Inni uważają Prosciutto di San Daniele za równie dobrą, jak nie lepszą. Do tego dania dobrze jest użyć wysokiej jakości prosciutto.