Wykonanie
Dostalam od sasiadki fajna ksiazke."Potatoes-from gnocchi to
mash"- to spis 50 najciekawszych przepisow z calego swiata na wykorzystanie ziemniakow.Pierwszym przepisem jaki wpadl mi w oko i na jaki zdolalam zgromadzic skladniki jest wlasnie przepis na
Makaron z
ziemniakami z dodatkiem pesto ktore sklada sie z
bazylii,orzeszkow i
czosnku.Pochodzi z Australii,zalicza sie do "Fusion Food".Danie wyszlo bardzo pyszne,aromatyczne i ciekawe.Skladniki:500 g ziemniakow500 g
makaronu(najlepszy tagliatelle)Pesto:50 g swiezych listkow
bazylii75 g orzeszkow macadamia(mozna zastapic innymi)2 duze zabki
czosnku175 ml
oliwy z oliwek50 g startego
parmezanu(plus dodatkowo do posypania)sol i
pieprz do smaku
Bazylie,orzeszki,
czosnek i
oliwe wlozyc do blendera,rozdrobnic.Doadac stary
parmezan,doprawic do smaku
sola i
pieprzem.
Makaron ugotowac wedlug zalecen producenta.
Ziemniaki obrac,oplukac i ugotowac w lekko osolonej wodzie(uwazajac by nie rozgotowac).Ugotowane odcedzic,przestudzic i pokroic w
krazki.Na rozgrzanej patelni z 2 lyzkami
oliwy ladnie zrumienic
ziemniaki a nastepnie dodac
makaron i pesto.Wszystko delikatnie wymieszac i doprawic jeszcze
sola i
pieprzem.Posypac
parmezanem i spozywac cieplutkie:)Podalam ilosc skladnikow wedlug przepisu w ksiazce,sama dostosowalam ilosc do naszych potrzeb.