ßßß
Dostalam od sasiadki fajna ksiazke."Potatoes-from gnocchi to mash"- to spis 50 najciekawszych przepisow z calego swiata na wykorzystanie ziemniakow.Pierwszym przepisem jaki wpadl mi w oko i na jaki zdolalam zgromadzic skladniki jest wlasnie przepis na Makaron z ziemniakami z dodatkiem pesto ktore sklada sie z bazylii,orzeszkow i czosnku.Pochodzi z Australii,zalicza sie do "Fusion Food".Danie wyszlo bardzo pyszne,aromatyczne i ciekawe.Skladniki:500 g ziemniakow500 g makaronu(najlepszy tagliatelle)Pesto:50 g swiezych listkow bazylii75 g orzeszkow macadamia(mozna zastapic innymi)2 duze zabki czosnku175 ml oliwy z oliwek50 g startego parmezanu(plus dodatkowo do posypania)sol i pieprz do smakuBazylie,orzeszki,czosnek i oliwe wlozyc do blendera,rozdrobnic.Doadac stary parmezan,doprawic do smaku sola i pieprzem.Makaron ugotowac wedlug zalecen producenta.Ziemniaki obrac,oplukac i ugotowac w lekko osolonej wodzie(uwazajac by nie rozgotowac).Ugotowane odcedzic,przestudzic i pokroic w krazki.Na rozgrzanej patelni z 2 lyzkami oliwy ladnie zrumienic ziemniaki a nastepnie dodac makaron i pesto.Wszystko delikatnie wymieszac i doprawic jeszcze sola i pieprzem.Posypac parmezanem i spozywac cieplutkie:)Podalam ilosc skladnikow wedlug przepisu w ksiazce,sama dostosowalam ilosc do naszych potrzeb.