Wykonanie
Wegetariańskie potrawy przestały już dawno być ubogim krewnym karty dań i nie uważa się ich już za ‘’rewir brygady” -
brązowy ryż z
soczewicą. Nasze zwyczaje kulinarne zmieniły się tak bardzo ,że stosujemy dietę bezmięsną nie ze względu na jakąś szczególną filozofię ,zdrowie czy ekonomię. Namiętność do kucharzenia (coraz bardziej powszechna),odkrycie mnóstwa bezmięsnych potraw z innych
krajów i rosnąca z dnia na dzień rozmaitość jarzyn, zbóż ,
owoców,
orzechów itp sprawiły, że jarska kuchnia stała się ekscytująca i nowatorska, a nasze podniebienia bardziej wyrafinowane. Poza tym kuchnia jarska jest łatwa i szybka.25dag
makaronu wstążki1 łyżka
masła1 ząbek
czosnku25 dag
cukinii startej na łezkach1/3 kubka
parmezanu świeżo startego3 łyżki
oliwy10 listków
bazyliiMakaron ugotować al dente.W czasie gotowania przygotować
cukinię i chrupkie listki
bazylii.Na patelni rozgrzać
masło, dodać rozgnieciony
czosnek i smażyć 1 min.Dodać startą
cukinię i smażyć około 2 min, aż zmięknie. Pozostawić na patelni.Na małej patelni rozgrzać
oliwę i smażyć porcjami, żeby nie przypalić, listki
bazylii. Wyjąć na papier kuchenny.Do
cukinii ,tej pozostawionej na patelni dodać
makaron i
parmezan, dobrze wymieszać.Wyłożyć na ogrzane talerze i przybrać chrupkimi listkami
bazylii.Danie jest bardzo proste, sycące i oszałamiająco smaczne.