Wykonanie
Składniki2 porcje2 porcje
makaronu o dowolnym kształcie (około 140 g)700 - 800 g dobrych, smacznych świeżych
pomidorów1 pełna łyżka zimnego
masła (lub 1 łyżka
masła + 1 łyżka
oliwy extra vergine)około 30 g drobno
startego sera (np.
grana padano,
parmezanu, polskiego
bursztyna)Opcjonalnie:
bazyliaświeżo zmielony
czarny pieprzPrzygotowanieZagotować osoloną
wodę w dużym garnku, włożyć
pomidory, wyjąć po kilkunastu sekundach i ostudzić. Do tej samej wrzącej
wody włożyć
makaron i gotować przez około 1 - 2 minuty mniej niż czas przewidziany na opakowaniu (
makaron dogotuje się później w sosie).
Pomidory obrać i pokroić na ćwiartki. Usunąć nasiona wraz z
sokiem. Pozostały miąższ pokroić w kosteczkę, wrzucić go na dobrze rozgrzaną dużą patelnię (najlepiej z wysokim brzegiem) i na dużym ogniu gotować przez około 10 - 12 minut. Jeśli nie będziemy mieszać w trakcie gotowania -
woda wyparuje a w sosie pozostaną ładne kawałki
pomidorów. Jeśli chcemy uzyskać gładki sos - na koniec miksujemy wszystko blenderem.
Makaron wraz z 1/4 szklanki
wody z
makaronu włożyć na patelnię z sosem, wymieszać i na dużym ogniu gotować przez około 1 minutę nie mieszając aż sos zgęstnieje a
makaron oblepi się sosem. Dodać
masło (lub
masło z
oliwą), tarty
ser, wymieszać i odstawić z ognia. Po chwili sos uzyska odpowiednią konsystencję. Można dodać
bazylię i świeżo zmielony
czarny pieprz. W razie konieczności doprawić
solą morską.