ßßß Cookit - przepis na Szparagi z pomidorami i makaronem z semoliny

Szparagi z pomidorami i makaronem z semoliny

nazwa

Wykonanie

Kochani! Bardzo przepraszam, za tak długą nieobecność i zaniedbanie bloga! Ostatnimi czasy wiele się u mnie dzieje, zmienia i komplikuje,
a problemy i obowiązki pochłaniają całe dnie. Niemniej jednak myślę
o Was codziennie! Kiedy tylko znajduję chwilę - próbuję nowych smaków i rozmyślam o przepisach :) Na pierwszy ogień nadrabianych zaległości wpadają Szparagi z pomidorami i makaronem z semoliny - pozycja wybrana przez miłośników Spektrum odwiedzających fanpage .
Składniki: (na 2 porcje)
160g makaronu z semoliny (ja uwielbiam PASTALSOLE - Capunti alla Puttanesca)
1 puszka (ok. 400g) obranych i krojonych włoskich pomidorów w soku pomidorowym*
3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
pęczek szparagów zielonych
świeżo mielony czarny pieprz
rozmaryn i bazylia (użyłam suszonych)
1 łyżeczka tartego parmezanu
szczypta soli do wody na makaron
* możecie użyć zamiast puszkowanych - 3 dużych świeżych pomidorów
pokrojonych w kostkę
Do dzieła:
Makaron wrzucamy na osolony wrzątek (to ważne, bez soli makaron będzie bez smaku) z dodatkiem łyżki oliwy i gotujemy
7 minut, tak aby był al dente. Kiedy jest już gotowy, odcedzamy go i odstawiamy na bok. W między czasie myjemy szparagi i kroimy je na 2-4cm kawałki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami oliwy i podsmażamy ok. 3 min., aż lekko zmiękną. Dodajemy pomidory razem z sokiem i podsmażamy do zredukowania 3/4 soku, często mieszając. Kiedy sok pomidorowy odparuje - rozcieramy w dłoniach łyżeczkę rozmaryn z łyżeczką bazylii i wrzucamy przyprawy na patelnię (używam takiego połączenia ziół aby nadać lekko słonego posmaku warzywom bez dodatku soli). Wszystko dokładnie mieszamy i podsmażamy przez kolejne 2-3min. Kiedy warzywa "dochodzą" (tu mój przyjaciel M. powiedziałby, że 'dochodzą' to brzydkie słowo :)) nakładamy na talerze makaron, oprószamy go odrobinką parmezanu i dodajemy gorące warzywa. Et voila! Bon appetit!
Jak dodatek do tego dania polecam alzackie wino Muscat d’Alsace. Jest to wytrawne (ha, tu niespodzianka, co? :)
Tak, ten Muscat w odróżnieniu od swoich śródziemnomorskich imienników jest wytrawny) mocno aromatyczne wino
o wyjątkowym smaku i aromacie świeżych winogron. Ale nie zniechęcajcie się jego wytrawnością! Cudownie podkreśli smak szparagów i nada potrawie charakterek! :)
Źródło:http://spektrum-smaku.blogspot.com/2012/07/szparagi-z-pomidorami-i-makaronem-z.html