Wykonanie
Kochani! Bardzo przepraszam, za tak długą nieobecność i zaniedbanie bloga! Ostatnimi czasy wiele się u mnie dzieje, zmienia i komplikuje,a problemy i obowiązki pochłaniają całe dnie. Niemniej jednak myślęo Was codziennie! Kiedy tylko znajduję chwilę - próbuję nowych smaków i rozmyślam o przepisach :) Na pierwszy ogień nadrabianych zaległości wpadają
Szparagi z
pomidorami i
makaronem z semoliny - pozycja wybrana przez miłośników Spektrum odwiedzających fanpage .Składniki: (na 2 porcje)160g
makaronu z semoliny (ja uwielbiam PASTALSOLE - Capunti alla Puttanesca)1 puszka (ok. 400g) obranych i krojonych włoskich
pomidorów w
soku pomidorowym*3 łyżki
oliwy z oliwek extra virginpęczek
szparagów zielonychświeżo mielony
czarny pieprzrozmaryn i
bazylia (użyłam suszonych)1 łyżeczka tartego
parmezanuszczypta
soli do
wody na
makaron* możecie użyć zamiast puszkowanych - 3 dużych świeżych
pomidorówpokrojonych w kostkęDo dzieła:
Makaron wrzucamy na osolony wrzątek (to ważne, bez
soli makaron będzie bez smaku) z dodatkiem łyżki
oliwy i gotujemy7 minut, tak aby był al dente. Kiedy jest już gotowy, odcedzamy go i odstawiamy na bok. W
między czasie myjemy
szparagi i kroimy je na 2-4cm kawałki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami
oliwy i podsmażamy ok. 3 min., aż lekko zmiękną. Dodajemy
pomidory razem z
sokiem i podsmażamy do zredukowania 3/4 soku, często mieszając. Kiedy
sok pomidorowy odparuje - rozcieramy w dłoniach łyżeczkę
rozmaryn z łyżeczką
bazylii i wrzucamy
przyprawy na patelnię (używam takiego połączenia
ziół aby nadać lekko słonego posmaku warzywom bez dodatku
soli). Wszystko dokładnie mieszamy i podsmażamy przez kolejne 2-3min. Kiedy warzywa "dochodzą" (tu mój przyjaciel M. powiedziałby, że 'dochodzą' to brzydkie słowo :)) nakładamy na talerze
makaron, oprószamy go odrobinką
parmezanu i dodajemy gorące warzywa. Et voila! Bon appetit!
Jak dodatek do tego dania polecam alzackie
wino Muscat d’Alsace. Jest to wytrawne (ha, tu niespodzianka, co? :)Tak, ten Muscat w odróżnieniu od swoich śródziemnomorskich imienników jest wytrawny) mocno aromatyczne
winoo wyjątkowym smaku i aromacie świeżych
winogron. Ale nie zniechęcajcie się jego wytrawnością! Cudownie podkreśli smak
szparagów i nada potrawie charakterek! :)