ßßß Cookit - przepis na Makaron ze szparagami i prosciutto

Makaron ze szparagami i prosciutto

nazwa

Wykonanie

Kiedy myślę, co ugotować na szybki obiad, odpowiedź jest prosta - makaron. W czasie gotowania makaronu można przygotować sos. Wystarczy na rozgrzaną patelnie dodać oliwę, czosnek i jeszcze 1-2 składniki jakie mamy w lodówce i pyszny sos gotowy.
Moja propozycja na dzisiejszy ekspresowy obiad, to makaron ze szparagami i szynką. Do sosu użyłam cieniutkich zielonych szparagów, jeśli macie grube szparagi należy je drobno i ukośnie pokroić, aby szybko zmiękły podczas smażenia. Prosciutto można zastąpić szynką wędzoną.
Składniki:
1/2 pęczka cienkich zielonych szparagów
80 g szynki Prosciutto w plastrach
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy extra vergine
90 ml (ok. 6 łyżek) śmietanki 30 % lub gęstej śmietany 22%
ok. 1/3 szkl. wody z gotowania makaronu
sól i pieprz do smaku
do dekoracji makaronu: utarty parmezan i liście bazylii
Przygotowanie:
Plastry szynki pokroić na niewielkie kwadraty, podsmażyć na rozgrzanej oliwie.
Czosnek obrać, pokroić na cienkie plasterki, dodać szynki i nadal smażyć.
Szparagi umyć, oderwać zdrewniałe końcówki, pokroić na kilkucentymertowe kawałki. Grubsze szparagi pokroić drobniej (tylko łodygi).
Szparagi dodać na patelnię, smażyć kilka minut.
Szynka powinna być lekko zrumieniona, a szparagi miękkie i jędrne, wtedy należy dodać na patelnię śmietankę, lekko posolić.
Sos gotować kilka chwil, aż sos lekko zgęstnieje, a składniki połączą się.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odlać 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu, odcedzić makaron i natychmiast przełożyć na patelnię z gotującym się sosem. Dodać kilka łyżek wody z gotowania makaronu i dokładnie wymieszać makaron z sosem. Patelnię zdjąć z ognia.
Makaron podawać udekorowany listkami bazylii i tartym parmezanem.
Rady:
Podczas smażenia składników sosu może się zdarzyć, że czosnek zacznie się przypalać, a szparagi będą jeszcze twarde. Należy dodać kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Dzięki temu szparagi zmiękną, a czosnek nie będzie przypalony.
Makaron należy gotować w dużej ilości, mocno osolonej wody (powinna mieć smak wody morskiej).
Makaron po ugotowaniu odcedzić i natychmiast połączyć z sosem. Nie hartować makaronu zimną wodą i nie pozostawiać na sicie do całkowitego wystudzenia i osuszenia. Gorący i wilgotny makaron dobrze łączy się z sosem.
Gorący makaron dodany do sosu, wchłania dużo sosu i makaron może być suchy. Dodanie wody z gotowania makaronu, sprawia że sos staje się aksamity i jest go nieco więcej w makaronie.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2015/05/makaron-ze-szparagami-i-prosciutto.html