Wykonanie
Prosto, szybko, a jednocześnie tak smacznie, jak we włoskiej restauracji - gnocchi z pesto
bazyliowym,
mozzarella i
pomidorami. W ten sposób można przygotować także kopytka.
300 g gnocchi (klik- przepis)2 łyżki pesto
bazyliowego1 kulka
sera mozzarella, startego na tarcegarść
pomidorków koktajlowych (najlepiej) lub duży
pomidor, pokrojony w kostkę
masło do smażenia + 1 łyżka
oleju (zapobiega przypalaniu się
masła)Do tego dania najlepiej użyć patelni stalowej, tzn. takiej, która nie ma plastikowej ani drewnianej rączki. Jeśli takiej nie macie, po podsmażeniu przełóżcie gnocchi do dowolnego naczynia do zapiekania.Gnocchi podsmażamy na
maśle, aż będą rumiane, wówczas dodajemy pesto, mieszamy.dodajemy
pomidorki i 2/3 startej
mozzarelli, mieszamy. Resztą
sera posypujemy wierzch dania. Gnoccchi zapiekamy w rozgrzanym wcześniej piekarniku (najlepiej użyć wyłącznie funkcji grill), aż
ser się roztopi.Można na wierzchu posypać
parmezanem i/lub świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.