Wykonanie
Składniki2 porcje100 g świeżych
grzybów (np.
borowików,
pieczarek,
kurek)250 g dyni zważonej ze skórą2 - 4 (w zależności od wielkości) gniazdka tagliatelle1/2 łyżki
masła1/2 łyżki
oliwy1/2 małej
cebuli1 ząbek
czosnku1/3 szklanki (80 ml)
śmietanki kremowej 30%1 łyżka listków świeżego
tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)4 łyżki tartego
parmezanuPrzygotowanie
Grzyby oczyścić i pokroić na plasterki.
Dynię obrać ze skóry (najłatwiej obkroić ją nożem). Wyjąć nasiona, miąższ pokroić w niedużą kostkę, około 1 cm. Nastawić
makaron na gotowanie w osolonej wodzie.Na większej patelni, na
maśle i
oliwie podsmażyć
cebulkę (około 2 minuty) na umiarkowanym ogniu, pod koniec dodając rozgnieciony lub starty
czosnek. Dodać
dynię, posolić i smażyć przez około 7 - 10 minut od czasu do czasu mieszając, aż
dynia będzie prawie już miękka. Może się delikatnie zrumienić,
doda to smaku potrawie. Gdyby
dynia za bardzo już przywierała do dna, można dodawać po łyżce
wodę z gotującego się
makaronu i w ten sposób gotować
dynię do miękkości w małej ilości płynu.Dodać
grzyby,
tymianek i smażyć dalej przez około 3 minuty. Wlać
śmietankę i zagotować. Doprawić
solą, świeżo zmielonym
pieprzem i gotować przez około minutę aż sos zgęstnieje. Jeśli
dynia nie będzie jeszcze miękka a sos będzie już odpowiednio gęsty, można podlewać go
wodą z gotującego się
makaronu, przykryć patelnię pokrywą i dalej gotować aż
dynia będzie miękka.Odcedzić
makaron zachowując kilka łyżek
wody.
Makaron włożyć na patelnię z sosem i wymieszać. Zbyt gęsty sos rozcieńczamy
wodą z gotującego się
makaronu. Nałożyć na talerze i posypać
parmezanem.