Wykonanie
Ci z Was, którzy czytają mnie od jakiegoś czasu, wiedzą iż nie jestem fanką
grzybów ( lubię zbierać ) w przeciwieństwie do mojego połówka. To danie przygot owałam właśnie z myśl ą o nim.. W prawdzie wymaga trochę czasu i stanie przy kuchni, ale co do czego jest bardzo proste.Jeśli nie masz świeżych
grzybów leśnych możecie użyć suszonych - około 40 gram, wcześniej namoczonych w
bulionie.
Składniki :* szklanka
grzybów leśnych,* 1/2
cebuli, pokrojona w drobną kostkę,* 2 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę,* 1 łyżka
oliwy,* 1 szklanka pęczaku,* 3 szklanki (750 ml )
bulionu,* 2 łyżki
masła,* 2 łyżeczki posiekanego
tymianku,* tarty
parmezan,
Przygotowanie :
Grzyby podziel na dwie części - jedną pokrój w kawałki a drugą w plasterki.Na patelni rozgrzej
masło, dodaj
grzyby pokrojone w plasterki i podsmaż na złoty kolor.Zdejmij z patelni i odłóż na bok.Na tej samej patelni rozgrzej łyżkę
oliwy, dodaj
cebulę i
grzyby podsmaż chwilę.Dorzuć pęczak,
tymianek i
czosnek, po chwili dolej pierwszą łyżkę
bulionu.Przykryj i gotuj na wolnym ogniu. Gdy tylko
bulion się wchłonie dodawaj następną porcję.W
sumie gotowanie zajmie około 45 minut i pęczak powinien być miękki.Pod koniec gotowania dodaj wcześniej podsmażone
grzyby.Podawaj lekko pospane tartym
parmezanem.WERSJA DO DRUKU / ZAPISU ( wystarczy kliknąć na obrazek )