Wykonanie
Jakiś czas temu na facebooku mogliście zobaczyć zdjęcie opieniek w
śmietanie - dziś przepis :)Ja fanką
grzybów nie jestem. Z połówkiem to inna bajka... lubi zbierać tak samo jak i jeść.Przyniósł mi trochę opieniek i tak myslalam co by tu aż powstał ten prosty i bardzo smaczny sos.Składniki :* 1 łyżka
masła,* 1
cebula,* 1 ząbek
czosnku,* 2 szklanki opieniek,* 1 szklanka
bulionu ( warzywnego lub
grzybowego ),* 100 g kwaśnej
śmietany 12%,Przygotowanie :Na patelni rozgrzej
masło, dodaj posiekaną w drobną kostkę
cebulę i
czosnek, podsmaż na złoty kolor.
Grzyby dokładnie oczyść, większe pokrój na kawałki, umyj, odcedź na zasadzie sicie i dodaj do
cebuli.Smaż przez kilka minut, dolej
bulion i duś około 15 minut.Dodaj
śmietanę, zmieszaj.Podawaj ze świeżą
bułką lub na przykład sos do kotleta.