Wykonanie
Dziś tłusty czwartek, na blogach istne szaleństwo pączkowo-oponkowo-
faworkowe. A u mnie na przekór - coś zdrowego, w sam raz na lekki obiadek przy takiej ilości
słodyczy:)
Miałam ochotę na zupę krem. Nie mogłam się zdecydować czy zrobić
cebulową czy
brokułową więc stworzyłam ich połączenie - efekt wyszedł na prawdę pyszny.SKŁADNIKI:3 szkl
bulionu1
brokuł lub 1 opakowanie (ok 450g)
brokuła mrożonego2 duże
cebule2-3 ząbki
czosnku1 łyżka
soku z cytryny1 łyżka
masła1.
Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na łyżce
masła.2.
Bulion zagotować, wrzucić
brokuł, a gdy ponownie się zagotuje dodać
cebulę i
czosnek. Gotować do miękkości warzyw.3. Całość zmiksować. Dodać
sok z cytryny i doprawić do smaku (ilość i rodzaj przypraw zależy od tego, jak intensywny był
bulion).Podawać z grzankami lub
groszkiem ptysiowym, a dodatkowo - tak jak u mnie - zupę można posypać uprażonymi
ziarnami słonecznika i dyni.