Wykonanie
Składniki4 porcje1 łyżka
masła1 łyżka
oliwy1
cebula1 ząbek
czosnku1
brokuł1 litr
bulionu lub rosołu450 g mrożonego
groszku100 g
sera gorgonzola1/2 szklanki
mleka (opcjonalnie)PrzygotowanieW garnku na
maśle i
oliwie zeszklić obraną i pokrojoną w kosteczkę
cebulę i pokrojony na plasterki
czosnek. Dodać różyczki odcięte z
brokuła i chwilę razem podsmażać.Zalać gorącym
bulionem i zagotować. Gotować bez przykrycia przez ok. 5 minut, aż
brokuł będzie al dente.
Groszek wysypać na sitko i przelać gorącą
wodą (może być z kranu). Wsypać do garnka z zupą i ponownie zagotować. Gotować przez 2 minuty od czasu zagotowania.Zupę od razu zmiksować z dodatkiem
sera gorgonzola. Gładką konsystencję zupy najlepiej uzyskać w blenderze stojącym (kielichowym). Jeśli zupa jest za gęsta, można dodać
mleko. Zupę podawać doprawioną
pieprzem.Propozycja podaniagrzanki /
groszek (odłożony z zupy przed zmiksowaniem) / kawałeczki gorgonzoli /
groszek ptysiowy