Wykonanie
Dziś późnym popołudniem przybywam z kremową zupą z
zielonego groszku. Osobiście jestem zakochana w smaku tej zupy. Od zawsze
groszek kojarzył mi się z przedszkolnym dodatkiem do drugiego dania, który nie jest lubiany przez dzieci, czyli papka
groszek z
marchewką. Kiedy 5 lat temu miałam okazję mieszkać u angielskiej rodziny spróbowałam
zielonego groszku w innej wersji. Był to mrożony
groszek ugotowany al dente. Muszę przyznać, że bardzo mi ta wersja zasmakowała. I tak też jest z zupą.Składniki: (3 porcje)300 g mrożonego
groszku1/2
cebuli75 ml
bulionu może być
woda250 ml
mleka30 g
masłasólpieprz1 łyżeczka
sosu tabascoCebulę drobno kroimy, wrzucamy do garnka na rozgrzane
masło, podduszamy. Dodajemy
groszek i zalewamy
bulionem lub
wodą. Gotujemy ok. 10 minut. Wlewamy, gotujemy 2-3 minuty. Następnie dodajemy
sos tabasco oraz przyprawiamy do smaku. Miksujemy.Do ozdoby użyłam
kiełków brokuł.