Wykonanie
Zainspirowana przepisem z tej książki klikMimo, ze nie przepadam za kleistymi
ryżami, postanowiłam spróbować...Odkryłam, że to bardzo smaczne, lekkie danie a i kleiste specjalnie nie było dzięki odpowiedniemu rodzajowi
ryżu. Wykonałam według zaleceń, zgodnie z przepisem- pyszne!
"Dania z
ryżem" Rachel Lane, Carla BardiOryginalny przepis jest z
pieczarkami i
tymiankiemSkładniki: na 2 porcje2 łyżki
masła2 łyżki
oliwy z oliwek1 mała, drobno posiekana
cebula3 ząbki
czosnku350g
pieczarek (zamieniłam na
kurki)2 szklanki
ryżu na risotto1/3 szklanki białego
wytrawnego wina1,5 litra
wywaru z warzyw1/2 szklanki startego
parmezanuświeżo zmielony
pieprz2 łyżki drobno posiekanego
tymianku (zamieniłam na
pietruszkę)dodałam od siebie 200g
wędzonego boczkuPrzygotowanie:Na dużej patelni rozgrzewamy
masło,
oliwę, dodajemy
cebulę i
czosneksmażymy 3-4 minuty aż będą szkliste.Dodajemy
kurki i smażymy 4 minuty.Dodajemy
ryż i smażymy aż
zrobi się szklisty.Wlewamy
wino i gotujemy aż wyparuje.Zaczynamy wlewać
wywar po pół szklanki na raz.Gotujemy i mieszamy przez około 18 minut aż każda kolejna porcja
wywaru zostanie wchłonięta a
ryż stanie się miękki.Dodajemy
parmezan, przyprawiamy
pieprzem oraz dodajemy
pietruszkę.Przykrywamy, odstawiamy na 2 minuty a następnie podajemy.Smacznego!Przepis dodaję do akcji: