Wykonanie
Stało się, koniec wakacji! Tak się złożyło, że sama urlopu wypoczynkowego jeszcze nie miałam, może to dlatego dzisiaj widząc dzieciaki pędzące do szkoły myślałam sobie: "dobrze Wam tak" ;)Sierpień minął błyskawicznie, idzie jesień,
kasztany spadają z drzew... W lesie pojawiły się
grzyby, dzisiaj one w roli głównej, moje ulubione,
kurki.
Kurki dostępne były już w sierpniu, tak więc od jakiegoś czasu dodaję je do swojego menu. Risotto przygotowywałam już kiedyś w tym
poście, wtedy w wersji z
brokułami.
Składniki na 4 osoby:2 garści
kurek75 g
masłałyżka
oliwy z oliwek1
cebula250 g
ryżu Carnaroli lub Arborio1 szklanka białego
wytrawnego wina (ja użyłam białe hiszpańskie Celebro)ok. 1 , 5 l rosołu (musi to być dobry, prawdziwy rosół)
sól50 g
ParmezanuNajpierw podsmażamy na
oliwie z oliwek oczyszczone
kurki, odstawiamy. Na patelni roztapiamy połowę
masła, dodajemy drobno posiekaną
cebulę i dusimy przez 3 minuty na wolnym ogniu. Dodajemy suchy
ryż i nie mieszając go zbytnio, odczekujemy minutę. Następnie dolewamy
wino, pozwalamy mu odparować. Teraz wlewamy łyżką do zupy rosół, stopniowo. Trzeba pilnować, żeby
ryż nie był suchy i zawsze był przykryty rosołem, który sukcesywnie dolewamy. Jednak nie może być rosołu zbyt dużo.
Ryż gotuje się około 18 minut, po tym czasie rosół się powinien się zredukować.
Ryż solimy (ja dodaję też
pieprz) i przechodzimy do procesu zwanego "mantecatura", dodajemy
masło i starty
Parmezan, mieszamy wszystko. Następnie wrzucamy
kurki. Zostawiamy patelnię na ogniu jeszcze chwilę.