ßßß
Cookit - przepis na Risotto z grzybami na ostro
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Risotto z grzybami na ostro
Składniki
Ryż
Grzyby
Kurka
Pieczarki
Chili
Cebula
Czosnek
Wywar warzywny
Białe wino
Masło
Oliwa z oliwek
Sól
Pieprz
Wykonanie
Klasyczne risotto. W moim wydaniu jest lekko pikantne, dzięki dodaniu
papryczek chilli
i
czosnku
.Czas przygotowania: 60 min.Ilość porcji: 4Składniki:8 garści
ryżu
pełnoziarnistego250 g
grzybów
(
kurek
,
pieczarek
albo leśnych)2
papryczki chilli
2
cebule
4 ząbki
czosnku
1 litr
wywaru warzywnego
0,5 litra
białego wina
masło
,
oliwa
do smażenia
sól
,
pieprz
Cebulę
,
grzyby
,
czosnek
i
papryczki chilli
posiekać drobno.Na dużej patelni podsmażyć (na
maśle
i
oliwie z oliwek
)
cebulę
i
czosnek
.Dodać
grzyby
. Całość zalać częścią
wywaru z kurczaka
i
białego wina
.Dodać
ryż
. Mieszać co 2 min.Jak prawie cały
wywar
i
wino
zostanie wchłonięte przez
ryż
- zalać kolejną porcją. Mieszać dalej. I czynność powtarzać aż do momentu, kiedy
ryż
będzie gotowy (czyli około pół godziny).Doprawić
solą
i
pieprzem
.
Źródło:
http://krainadobrejkuchni.blogspot.com/2013/02/risotto-z-grzybami-na-ostro.html
Przepisy powiązane
Jesienne risotto z grzybami leśnymi
Jesienne risotto z grzybami leśnymi
Jesienne risotto z grzybami leśnymi
Jesienne risotto z grzybami leśnymi
Jesienne risotto z grzybami leśnymi
Składniki powiązane (0)