Wykonanie
Przepyszne, delikatne, mocno kremowe risotto z
prawdziwkami - nadszedł najlepszy czas na jego przygotowanie :)SKŁADNIKI500g
borowików2 szklanki
ryżu arborio1 biała
cebula3 ząbki
czosnku3/4 szklanki białego
wytrawnego wina1l gorącego
bulionu warzywnego150g startego
parmezanu1 pęczek
pietruszki1 łyżeczka
tymiankusól morskapieprz świeżo mielony3 łyżki
oliwy z oliwek3 łyżki
masłaPRZYGOTOWANIERisotto przygotowujemy tuż przed podaniem - nie nadaje się do odgrzewania.
Grzyby czyścimy i kroimy w paski/plasterki.
Cebulę i
czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy
oliwę z jedną łyżką
masła i przesmażamy
czosnek i
cebulę do miękkości. Dodajemy
ryż i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy
borowiki i
wino i zmniejszamy ogień. Gdy
wino odparuje, dodajemy po jednej chochli
bulionu, aż do całkowitego wchłonięcia przez
ryż.Często mieszamy i powtarzamy czynność do końca
bulionu, aż
ryż stanie się miękki i kleisty.Zdejmujemy z ognia, przyprawiamy
tymiankiem,
solą i
pieprzem. Dodajemy 2 łyżki
masła, 2/3
parmezanu, mieszamy i przykrywamy na 3-4 minuty. Rozkładamy na głębokie talerze, posypujemy posiekaną
natką i pozostałym
parmezanem. Od razu podajemy. Smacznego :)
Jeśli ktoś nie lubi
natki, można z powodzeniem zastąpić ją
szczypiorkiem - też smakuje wyśmienicie :)