Wykonanie
Dziś jeden z pierwszych przepisów, do których
doszłam sama:
tymiankowe risotto z
boczkiem i
bobem. Nie łudzę się, że nikt nigdy nie zrobił takiego dania, ale na nasze "domowe" potrzeby wymyśliłam je sama. Wyszło nadspodziewanie dobrze,
boczek i
bób bardzo się lubią. Z tego powodu darzę to risotto wielkim sentymentem i robię dość często (jak na mnie i moją powtarzalność przepisów). Nie bez znaczenia jest to, że danie jest kompatybilne z mikrofalówką (zabieramy obiady do pracy).Składniki na 2 porcje:100 g
ryżu arborio100 g
boczku pokrojonego w cienkie plastry250 g
bobu500 ml
bulionu warzywnego50 ml białego
wytrawnego winaząbek
czosnkułyżeczka suszonego
tymiankułyżka
masłałyżka startego
parmezanupieprzoliw a
Bób ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, kiedy przestygnie obrać (użyłam mrożonego
bobu, gotował się 20 minut).
Boczek pokroić na kawałki 1x1,5 cm i usmażyć na skwarki. W rondlu z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki
oliwy, dodać przekrojony na pół ząbek
czosnku i
ryż. Smażyć mieszając cały czas przez ok. 5 minut, aż
ryż pokryje się
oliwą i
zrobi szklisty, następnie dodać
wino i odparować.Teraz można postąpić na 2 sposoby, mniej lub bardziej czasochłonny, jak dla mnie oba równie skuteczne. Można stać na risotto równe 21 minut mieszając cały czas i stopniowo dolewając niewielkie ilości
bulionu. Można też zmniejszyć gaz pod naczyniem, wlać 10 łyżek płynu i na 5 minut zająć się czymś innym (np. obieraniem
bobu), po tym czasie dobrze przemieszać
ryż, dodać następne 10 łyżek płynu i znów zostawić na 5 minut. Pół litra to ok. 40 łyżek, więc
ryż będzie się gotował ok. 20 minut. Metoda ma wadę - jeśli gaz będzie za duży,
ryż się przypali.5 minut przed końcem gotowania wyjąć
czosnek, dodać
bób,
boczek,
masło i
ser, doprawić
tymiankiem i
pieprzem.
Sól nie będzie potrzebna -
boczek i
bulion już są słone. Dobrze wymieszać, poczekać aż resztka płynu odparuje i gotowe. Dobrze smakuje z
sałatą po cesarsku.