ßßß Cookit - przepis na Risotto z grzybami

Risotto z grzybami

nazwa

Wykonanie

Syte włoskie i tradycyjnie nieskomplikowane :)
Składniki (2 osoby):
~160-180g ryżu Arborio
(z okrągłymi ziarnami)
~7-8 pieczarek
~50g suszonych borowików/ podgrzybków
~natka pietruszki
~2 łyżki masła
~200ml wina wytrawnego
~1l bulionu warzywnego
~średnia cebula
~2 ząbki czosnku
~sól, pieprz
Wykonanie:
Na pierwszej patelni na jednej łyżce masła smażymy drobniutko posiekany czosnek i drobno posiekaną cebulkę, po dwóch minutach wsypujemy ryż i mieszamy.
Gdy ryż wchłonie tłuszcz dolewamy wino i czekamy aż wyparuje płyn
następnie dodajemy parę łyżek bulionu,
gdy ryż wchłonie płyn dolewamy kolejne parę łyżek
(i tak aż do wyczerpania bulionu)- aż ryż będzie ugotowany
W międzyczasie zajmujemy się grzybami.
Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą by namokły
pieczarki kroimy drobno wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię
dorzucamy pokrojone prawdziwki
(wodę z suszonych grzybów również możemy dodać do ryżu)
Gdy z patelni grzybowej wyparuje woda dodajemy łyżkę masła i smażymy grzybki przez ok 5 minutek
Gdy ryż będzie miękki mieszamy go z grzybami i posiekaną natką pietruszki,
Dodajemy pieprz i jeżeli trzeba sól :)
Źródło:http://www.passionatanyprice.pl/2015/03/risotto-z-grzybami.html