Syte włoskie i tradycyjnie nieskomplikowane :)Składniki (2 osoby):~160-180g ryżu Arborio(z okrągłymi ziarnami)~7-8 pieczarek~50g suszonych borowików/ podgrzybków~natka pietruszki~2 łyżki masła~200ml wina wytrawnego~1l bulionu warzywnego~średnia cebula~2 ząbki czosnku~sól, pieprzWykonanie:Na pierwszej patelni na jednej łyżce masła smażymy drobniutko posiekany czosnek i drobno posiekaną cebulkę, po dwóch minutach wsypujemy ryż i mieszamy.Gdy ryż wchłonie tłuszcz dolewamy wino i czekamy aż wyparuje płynnastępnie dodajemy parę łyżek bulionu,gdy ryż wchłonie płyn dolewamy kolejne parę łyżek(i tak aż do wyczerpania bulionu)- aż ryż będzie ugotowanyW międzyczasie zajmujemy się grzybami.Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą by namokłypieczarki kroimy drobno wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelniędorzucamy pokrojone prawdziwki(wodę z suszonych grzybów również możemy dodać do ryżu)Gdy z patelni grzybowej wyparuje woda dodajemy łyżkę masła i smażymy grzybki przez ok 5 minutekGdy ryż będzie miękki mieszamy go z grzybami i posiekaną natką pietruszki,Dodajemy pieprz i jeżeli trzeba sól :)