To sycąca propozycja na pyszny obiad. Inspirowana przepisem z książki Niezrównany makaron, nieznacznie zmodyfikowana, bo podana z makaronem spaghetti z dodatkiem czosnku i sera. Zapewniam Was, że przygotowanie tego makaronu nie zajmuje więcej, niż 30 min ut . Makaron jest obłędnie pyszny i bardzo sycący, dlatego świetnie sprawdzi się jako posiłek na zimowe dni. To jedna z tych potraw, które nie są wyjątkowo "fotogeniczne" ale tak pyszne, że musiałam podzielić się z Wami przepisem. Gotujcie, smakujcie i komentujcie...;)Składniki:400 g makaronu spaghettiSos:300 g pieczarek150 g wędzonego boczku2 cebulkidymki1/2 pęczka świeżej natki pietruszki2 ząbki czosnku400 ml śmietany kremówki (30%)150 g parmezanu lub pecorino romano1 łyżka oliwy1 łyżka masłaczar ny pieprz świeżo zmielony (do smaku)Pieczarki pokroić na plasterki, boczek w większ e paski . Na patelni rozpuścić masło i oliwę. Wrzucić boczek i smażyć do zarumienienia. Dodać pieczarki i smażyć do odparowania wody. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i trzymać w cieple. Do pieczarek i boczku dodać posiekaną dymkę i czosnek. Zalać śmietaną i dodać starty na drobnych oczkach ser . Z większyć ogień i gotować do zredukowania się płynu i zagęszczenia sosu. Doprawić pieprzem. Makaron podawać z sosem obficie posypany posiekaną natką pietruszki. Smacznego!