Wykonanie
Składniki3 pizze, śr. 25 cm450 g
mąki pszennej (typ 500 / 600)1 i 1/3 łyżeczki
suszonych drożdży instant1 i 1/2 łyżeczki
soli1 łyżka
cukru300 ml letniej
wody2 łyżki
oliwySos pomidorowy:1 puszka lub kartonik (ok. 500 g)
przecieru pomidorowego1/2 łyżeczki
masła1 łyżeczka
oliwy extra vergine1/2 ząbka
czosnku1 łyżeczka
suszonego oregano1 łyżeczka
cukru1/3 łyżeczki
soliszczypta mielonego
czarnego pieprzuSer:1 i 1/2 szklanki tartej
mozzarelliPrzykładowe dodatki:
salami i
papryczka chiliboczek i
karczochy w
olejumozzarella w kulce i
pomidorki koktajlowe
szynka parmeńska i
rukola (dodane po upieczeniu)PrzygotowanieNa 1 do 4 dni poprzedzających pieczenie pizzy: Do misy miksera przesiać
mąkę. Dodać
drożdże,
sól i
cukier, wymieszać dokładnie łyżką. Dodawać stopniowo letnią
wodę i
oliwę delikatnie i wolno mieszając składniki łyżką. Następnie wyrabiać mikserem na małych obrotach aż składniki zaczną łączyć się w jedną bryłę. Stolnicę i dłonie oprószyć
mąką, wyjąć ciasto i wyrabiać rękami ok. 7 minut aż ciasto będzie elastyczne, rozciągliwe i nie będzie się kleiło do rąk. Uformować kulę i podzielić nożem na 3 części. Każdą z części schować do plastikowego zamykanego pojemnika (odpowiednio większego, gdyż ciasto ok. 3-4 krotnie powiększy swą objętość). Włożyć do lodówki na minimum 24 godziny (maksymalnie na 4 dni). Na 2,5 godziny poprzedzające pieczenie pizzy: Ciasto wyjąć z lodówki. Przygotować 3 plastikowe miski. Oprószyć dłonie
mąką, wyjąć ciasto z pojemników (będzie się kleiło), bardzo delikatnie uformować w kulkę (nie wygniatać!) i przełożyć do misek. Każdą miskę dokładnie przykryć (np. folią) i odstawić na 2,5 godziny do drugiego wyrastania w ciepłe miejsce (w temperaturze pokojowej, bez przeciągów). Na 1 godzinę poprzedzające pieczenie pizzy: Piekarnik nastawić na maksymalną temperaturę (250°C), włożyć i od razu nagrzewać kamień do pieczenia pizzy (jeśli go mamy) lub przygotować blaszki (tortownice) do pieczenia pizzy. Przygotować
sos pomidorowy.
Sos pomidorowy: W garnku rozpuścić
masło, dodać
oliwę.
Czosnek zetrzeć na drobnej tarce, włożyć do garnka, chwilę podsmażyć. Dodać
przecier pomidorowy i
przyprawy. Zagotować i od czasu do czasu mieszając gotować na małym ogniu przez 10 minut. Ostudzić. Pieczenie pizzy: UWAGA: tego ciasta na pizzę nie należy wałkować ani wygniatać!W
rogu stolnicy wysypać pół szklanki
mąki. Środek stolnicy i dłonie oprószyć
mąką. Delikatnie wyjąć jedną porcję ciasta z miski (będzie się kleiło). Ciasto włożyć w przygotowaną
mąkę i obtoczyć z jednej i drugiej strony, otrzepać z nadmiaru
mąki. Delikatnie, rozciągając od środka uformować kilkunasto-centymetrowy placek (brzegi mają być delikatnie wyższe). Podnieść ciasto do góry, rozłożyć na skierowanych do góry zaciśniętych pięściach i obracać lekko rozciągając (należy uważać aby nie przerwać ciasta) do szerokości placka ok. 25 cm. Ciasto wyłożyć na oprószoną
mąką cienką
łopatkę do zsuwania pizzy lub na blaszkę czy tortownicę do pieczenia. Wyłożyć
sos pomidorowy (zaczynając od środka pizzy, ruchami okrężnymi), następnie
ser (ok. 1/2 szklanki) oraz dodatki. Zsunąć do piekarnika na kamień lub wstawić blaszkę do piekarnika i piec ok. 8-9 minut.