ßßß Cookit - przepis na Pizza domowa – najlepsza

Pizza domowa – najlepsza

nazwa

Wykonanie

Pizza … któż z nas nie lubi domowej, lekkiej, chrupiącej pizzy ? Ciasto idealnie wyrośnięte, składniki takie takie kto z nas lubi najbardziej i ser … lekko zarumieniony i ciągnący. Pyyszne 🙂
Składniki (3 pizze o średnicy ok. 25 cm) lub 1 dużą blachę
3 szklanki (465 g) mąki pszennej
1 i 1/3 łyżeczki suszonych drożdży instant
1 i 1/2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
300 ml letniej wody
2 łyżki oliwy
Sos pomidorowy:
1 puszka lub kartonik (ok. 500 g) przecieru pomidorowego lub pomidory w puszce
1 łyżeczka oliwy extra vergine
1/2 ząbka czosnku
1/2 cebuli
1 łyżeczka suszonego oregano, bazyli, ziół prowansalskich
1 łyżeczka cukru
1/3 łyżeczki soli szczypta mielonego czarnego pieprzu
Przykładowe dodatki:
salami,szynka
ser żółty starty
pomidory świeże, cebula, pieczarki, ogórek konserwowy
Przygotowanie:
Na 1 do 4 dni poprzedzających pieczenie pizzy:
Do misy miksera przesiać mąkę. Dodać drożdże, sól i cukier. Wymieszać dokładnie łyżką. Dodać letnią wodę i oliwę. Wyrabiać mikserem aż składniki zaczną łączyć się w jedną bryłę. Stolnicę i dłonie oprószyć mąką, wyjąć ciasto i wyrabiać rękami aż ciasto będzie elastyczne, rozciągliwe i nie będzie się kleiło do rąk. Uformować kulę i podzielić nożem na 3 części. Każdą z części schować do plastikowego zamykanego pojemnika (odpowiednio większego, gdyż ciasto ok. 3-4 krotnie powiększy swą objętość). Włożyć do lodówki na minimum 24 godziny (maksymalnie na 4 dni).
Na 2 , 5 godziny poprzedzające pieczenie pizzy:
Ciasto wyjąć z lodówki. Przygotować 3 plastikowe miski. Oprószyć dłonie mąką, wyjąć ciasto z pojemników, bardzo delikatnie uformować w kulkę (nie wygniatać!) i przełożyć do misek. Każdą miskę dokładnie przykryć i odstawić na 2,5 godziny do drugiego wyrastania w ciepłe miejsce.
Piekarnik nastawić na maksymalną temperaturę (250°C). Przygotować sos pomidorowy.
Sos pomidorowy:
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek zetrzeć na drobnej tarce. Dodać przecier pomidorowy lub pomidory w puszce i przyprawy. Zagotować i od czasu do czasu mieszając gotować na małym ogniu przez 10 minut. Ostudzić.
Pieczenie pizzy:
UWAGA: tego ciasta na pizzę nie należy wałkować ani wygniatać!
W rogu stolnicy wysypać pół szklanki mąki. Środek stolnicy i dłonie oprószyć mąką. Delikatnie wyjąć jedną porcję ciasta z miski (będzie się kleiło). Ciasto włożyć w przygotowaną mąkę i obtoczyć z jednej i drugiej strony, otrzepać z nadmiaru mąki. Delikatnie, rozciągając od środka uformować kilkunasto-centymetrowy placek (brzegi mają być delikatnie wyższe). Podnieść ciasto do góry, rozłożyć na skierowanych do góry zaciśniętych pięściach i obracać lekko rozciągając (należy uważać aby nie przerwać ciasta) do szerokości placka ok. 25 cm. Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką cienką łopatkę do zsuwania pizzy lub na blaszkę czy tortownicę do pieczenia. Wyłożyć sos pomidorowy (zaczynając od środka pizzy, ruchami okrężnymi), następnie ser (ok. 1/2 szklanki) oraz dodatki. Zsunąć do piekarnika na kamień lub wstawić blaszkę do piekarnika i piec ok. 15-20 minut. Jeśli nie umiemy rozciągać ciasta w wyżej wymieniony sposób wystarczy po prostu porozciągać je na blacie i włożyć do blaszki.
Źródło:http://zeszyt-pelen-przepisow.pl/pizza-domowa-najlepsza