Wykonanie
Pizza … któż z nas nie lubi domowej, lekkiej, chrupiącej pizzy ? Ciasto idealnie wyrośnięte, składniki takie takie kto z nas lubi najbardziej i
ser … lekko zarumieniony i ciągnący. Pyyszne 🙂Składniki (3 pizze o średnicy ok. 25 cm) lub 1 dużą blachę3 szklanki (465 g)
mąki pszennej1 i 1/3 łyżeczki
suszonych drożdży instant1 i 1/2 łyżeczki
soli1 łyżka
cukru300 ml letniej
wody2 łyżki
oliwySos pomidorowy:1 puszka lub kartonik (ok. 500 g)
przecieru pomidorowego lub
pomidory w puszce1 łyżeczka
oliwy extra vergine1/2 ząbka
czosnku1/2
cebuli1 łyżeczka
suszonego oregano,
bazyli,
ziół prowansalskich1 łyżeczka
cukru1/3 łyżeczki
soli szczypta mielonego
czarnego pieprzuPrzykładowe dodatki:
salami,
szynkaser żółty starty
pomidory świeże,
cebula,
pieczarki,
ogórek konserwowyPrzygotowanie:Na 1 do 4 dni poprzedzających pieczenie pizzy:Do misy miksera przesiać
mąkę. Dodać
drożdże,
sól i
cukier. Wymieszać dokładnie łyżką. Dodać letnią
wodę i
oliwę. Wyrabiać mikserem aż składniki zaczną łączyć się w jedną bryłę. Stolnicę i dłonie oprószyć
mąką, wyjąć ciasto i wyrabiać rękami aż ciasto będzie elastyczne, rozciągliwe i nie będzie się kleiło do rąk. Uformować kulę i podzielić nożem na 3 części. Każdą z części schować do plastikowego zamykanego pojemnika (odpowiednio większego, gdyż ciasto ok. 3-4 krotnie powiększy swą objętość). Włożyć do lodówki na minimum 24 godziny (maksymalnie na 4 dni).Na 2 , 5 godziny poprzedzające pieczenie pizzy:Ciasto wyjąć z lodówki. Przygotować 3 plastikowe miski. Oprószyć dłonie
mąką, wyjąć ciasto z pojemników, bardzo delikatnie uformować w kulkę (nie wygniatać!) i przełożyć do misek. Każdą miskę dokładnie przykryć i odstawić na 2,5 godziny do drugiego wyrastania w ciepłe miejsce.Piekarnik nastawić na maksymalną temperaturę (250°C). Przygotować
sos pomidorowy.
Sos pomidorowy:Na patelni rozgrzać
oliwę, wrzucić posiekaną
cebulę i
czosnek zetrzeć na drobnej tarce. Dodać
przecier pomidorowy lub
pomidory w puszce i
przyprawy. Zagotować i od czasu do czasu mieszając gotować na małym ogniu przez 10 minut. Ostudzić.Pieczenie pizzy:UWAGA: tego ciasta na pizzę nie należy wałkować ani wygniatać!W
rogu stolnicy wysypać pół szklanki
mąki. Środek stolnicy i dłonie oprószyć
mąką. Delikatnie wyjąć jedną porcję ciasta z miski (będzie się kleiło). Ciasto włożyć w przygotowaną
mąkę i obtoczyć z jednej i drugiej strony, otrzepać z nadmiaru
mąki. Delikatnie, rozciągając od środka uformować kilkunasto-centymetrowy placek (brzegi mają być delikatnie wyższe). Podnieść ciasto do góry, rozłożyć na skierowanych do góry zaciśniętych pięściach i obracać lekko rozciągając (należy uważać aby nie przerwać ciasta) do szerokości placka ok. 25 cm. Ciasto wyłożyć na oprószoną
mąką cienką
łopatkę do zsuwania pizzy lub na blaszkę czy tortownicę do pieczenia. Wyłożyć
sos pomidorowy (zaczynając od środka pizzy, ruchami okrężnymi), następnie
ser (ok. 1/2 szklanki) oraz dodatki. Zsunąć do piekarnika na kamień lub wstawić blaszkę do piekarnika i piec ok. 15-20 minut. Jeśli nie umiemy rozciągać ciasta w wyżej wymieniony sposób wystarczy po prostu porozciągać je na blacie i włożyć do blaszki.