Wykonanie
składniki:- łyżeczka
cukru- 250ml ciepłej
wody- 7g
suszonych drożdży- 400g
mąki pszennej- pęczek
szczypiorku-2 łyżeczki
ziół prowansalskich- 2 łyżki
oliwy - pasta pomidorowa,ewentualnie
przecier pomidorowy-2 łyżeczki
solidodatki:-30dkg
sera żółtego mozzarella-20dkg
salami-2
cebule-30dkg
pieczareksposób wykonania:W misce wymieszaj
cukier i 125ml
wody,wsyp
drożdże i odstaw na 7-8 minut.Wlej
olej i resztę
wody,następnie dodaj
mąkę ,
sól,posiekany
czosnek i
zioła prowansalskie.Wymieszaj ręką,aż postanie bryła ciasta.Wyjmij ją na oprószony
mąką blat i wyrabiaj,aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.Przełóż ciasto do natłuszczonej miski,przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Podziel ciasto na 4 równe porcje,uformuj kule,następnie rozwałkuj na oprószonym
mąką blacie na okrągłe placki.Posmaruj pastą
pomidorową ułóż farsz i zostawiając centymetrowy odstęp od brzegu.Zwilż delikatnie brzegi i uformuj kształt pieroga.Piecz około 15 minut w 220 stopniach aż pierogi pizz-owe nabiorą złocisty kolor.Smacznego :-)