Wykonanie
Kiedy nadchodzi weekend, mojemu Mężowi rośnie apetyt na coś bardzo kalorycznego. Mam cichą nadzieję, że pizza we własnym wykonaniu jest mniej kaloryczna, niż ta w pizzerii :) W końcu wszystko zależy od inwencji kucharza. Przedstawiam Wam zatem przepis na najlepszą pizzę, jaką do tej
pory jadłam. Uwaga - przepis silnie uzależnia! :D
Składniki na ciasto:- 1/2 kg
mąki pszennej,- 1
jajko,- 1 łyżka
cukru,- 1/2 łyżki
soli,- 50 g
drożdży (świeżych),- 1/4 szklanki
oliwy,- niecała szklanka ciepłej
wody.Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Drożdże mieszamy trzepaczką z ciepłą
wodą i
cukrem. Zostawiamy na chwilę. Dodajemy
jajko,
sól,
oliwę i powoli przesianą
mąkę. Wszystkie składniki zagniatamy. Ciasto powinno
mieć gładką konsystencję, bez żadnych grudek. Ugniatamy ok. 10 minut tak, by dostało się do niego jak najwięcej pęcherzyków powietrza (wówczas będzie idealne). Wałkujemy tak, żeby placek pokrył dużą blachę (możecie zrobić pizzę okrągłą, jak na zdjęciu). Ciasto może być trochę większe niż blacha - po rozłożeniu składników brzegi składamy do środka - będą grubsze i bardziej chrupiące (jak widać na zdjęciu).Ciasto układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy ulubionym
sosem pomidorowym lub
ketchupem. Resztę składników komponujemy według własnego uznania. Oto moje, które przygotowałam jeszcze przed ugniataniem ciasta:- ok. 250 g
pieczarek,- 1
cebula,- ok. 10 plasterków ulubionej
szynki,-
szczypiorek,-
ser żółty,
mozzarella (1 kula).Większą połowę
pieczarek*, pokrojoną w małe plasterki podsmażyć na łyżce
masła. Gdy zaczną się rumienić, dodać połowę
cebuli pokrojonej w kosteczkę. Pod koniec smażenia przyprawić do smaku
solą ziołową (bądź zwykłą),
pieprzem,
bazylią i
oregano. Usmażone
pieczarki przełożyć na osobny talerz. Na tej samej patelni podsmażyć
szynkę pokrojoną w nieco większą kostkę na łyżce
oleju. Gdy
szynka zacznie się rumienić, dodać resztę posiekanej
cebuli.
Żółty ser zetrzeć na tarce,
szczypiorek posiekać. Na przygotowanym cieście, posmarowanym sosem układać kolejno: podsmażone
pieczarki,
szynkę,
świeże pieczarki pokrojone w cienkie plasterki,
szczypiorek. Wierzch pizzy posypać
żółtym serem i ułożyć plasterki
mozzarelli. Wystające za blachę boki pizzy można zagnieść do środka, tworząc grubsze brzegi. Pizzę możemy posypać odrobiną
oregano. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy na rumiany kolor (ok. 20 do 40 minut). Można śmiało zaglądać w trakcie pieczenia (otwierać piekarnik). Smacznego!*Dzięki temu pizza będzie wilgotna, co nie byłoby możliwe, gdybyśmy wszystkie
pieczarki podsmażyli.