Wykonanie
Składniki14 sztuk, po 140 kcalCiasto na pizzę250 g
mąki pszennej150 ml ciepłej
wody25 g świeżych
drożdży lub 7 g suchych instant1 pełna łyżeczka
solipół łyżeczki
cukru1/2 łyżki
oliwySos pomidorowy1 łyżeczka
oliwy1/2 ząbka
czosnku1/4
cebuli300 ml
przecieru pomidorowego (passaty)
suszone oreganoświeża
bazyliaDodatki100 g
salami lub
szynki150 g tartego
sera na pizzę1/2 łyżeczki
suszonego oreganoPrzygotowanieCiasto na pizzę
Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej
wody, dodać
cukier i 3 łyżki
mąki, odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z
solą. Stopniowo wlewać rozczyn
drożdży,
oliwę i resztę ciepłej
wody, sukcesywnie zagarniając
mąkę do środka i delikatnie mieszając składniki. Połączyć je w jedną część.Wyrabiać na oprószonej
mąką stolnicy lub w mikserze planetarnym przez ok. 10 minut aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Sos pomidorowyW garnku na łyżeczce
oliwy zeszklić pokrojony
czosnek i
cebulę. Dodać przecier, doprawić
solą,
pieprzem, szczyptą
cukru i
suszonego oregano, gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Dodać kilka listków
bazylii i zmiksować na gładki sos.Formowanie i pieczeniePo wyrośnięciu ciasta wyłożyć je na stolnicę i krótko zagnieść formując gładką kulę. Rozwałkować ją na duży prostokąt (jeśli ciasto się
kurczy, wystarczy chwilę odczekać).Na cieście rozsmarować ciepły
sos pomidorowy, następnie posypać pokrojonym w kosteczkę
salami lub
szynką. Na wierzch zetrzeć
ser, posypać
suszonym oregano.Zwinąć ciasto w rulon, pokroić na 14 plasterków i ułożyć je na dużej blaszce do pieczenia wyścielonej papierem do pieczenia.Piekarnik nagrzać do 240 stopni C . Bułeczki odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia (najlepiej blisko źródła ciepła). Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 12 - 13 minut . Podawać gorące.