Wykonanie
250 g
mąki pszennej15 g świeżych
drożdży (mogą także być suszone, odpowiednią wielkość znajdziecie na opakowaniu)1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru1 łyżka
oliwy (może być także
olej, ja preferuje rzepakowy ze względu na neutralny posmak)150 ml ciepłej
wodyNadzienie do pizzy1oo g
szynki3 dl startego, kremowego
sera1 mala
cebula5
pieczarek1 dl
sosu pomidorowego do pizzy
oregano suszone lub świeżeWykonanie:
Drożdże należy rozpuścić wraz z 1 łyżeczką
cukru w 50 ml ciepłej
wody. Rozrobione
drożdże nakryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut aż zaczną pracować – zauważycie pęcherzyki na powierzchni, a ilość płynu się podniesie.Następnie należy do miski przesiać
mąkę wraz z
solą. Dodać
drożdże i pozostałe 100 ml
wody. Wyrobić elastyczne ciasto ręką lub robotem kuchennym. Pod koniec wyrabiania należy dodać 1 łyżkę
oliwy lub
oleju.Ciasto nakryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, będziecie potrzebować ok półtorej godziny w tym czasie warto pokroić i przygotować ulubione dodatki.Po tym czasie wyjmujemy ciasto na opruszony
mąką blat. Placek należy rozwałkować lub uformować ręcznie, dostosowując go do posiadanej wysmarowanej
oliwą blachy. Odstawiamy jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230 stopni. Pizzę pieczemy 15 minut na górnej półce piekarnika.A dla tych co nie mają czasu czekać zapraszam na portal do zamawiania jedzenia online .