Wykonanie
Ostatnio opisywałem jaką fajną formę do pieczenia
chleba dostałem z AleDobre.pl, to teraz się pochwalę
chlebem, który zrobiłem w tej formie. Taki zwykł prosty
chleb cebulowy, ze zwykłej
pszennej mąki. W ramach testów chciałem najprostszy
chleb zrobić, że w razie jak coś się nie uda to żeby nie żałować za bardzo :) Ale udało się doskonale,
chleb wyszedł mięciutki, puszysty, sprężysty i pyszny. A przede wszystkim wygląda jak z piekarni, poważnie! Ta forma nadaje taki genialny kształt, że pewnie już tylko jej
będę używał. Zresztą
Madzia mówi, że te "kwadraciaki" już się jej znudziły. Znaczy te z keksówek
chleby. Mi chyba też zresztą.A dodam jeszcze, że przepis znalazłem na blogu Przepisy Ani . Blog niestety już od prawie dwóch lat nie aktualizowany, a szkoda, bo fajny.400 g
mąki pszennej250 ml
wody1,5 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru12 g świeżych
drożdży1
cebulaNo to tak:
cebulę w miarę drobno siekamy i dusimy na małej ilości
oleju na patelni. Znaczy może nie tyle dusimy co podsmażamy trochę. Żeby zeszklić znaczy się. Uuff, w końcu właściwe sowo znalazłem :) No i studzimy.Jak wystygnie to razem z resztą składników do miski i uczciwie 20 minut wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Przekładamy po tej godzinie do foremki (koniecznie kupcie sobie taką zajebiaszczą jak ja mam :)) i znów pod ręcznikiem na godzinę zostawiamy.
Potem dokładnie i delikatnie smarujemy wierz
oliwą.Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy 45 minut.A jeśli chcemy to też uda się ten
chleb zrobić w maszynie chlebowej. Po prostu tak jak to w maszynie: wszystkie składniki do kupy, ustawić wagę około 750 g, program podstawowy i gotowe.Smacznego :)---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)