ßßß
(10 dużych placków)- 1 kg mąki pszennej- 20 g świeżych drożdży (10 g suchych)- ciepła woda (nie gorąca!)- łyżeczka cukru- większa szczypta soliJeśli używam świeżych drożdży robię zaczyn ( z drożdży, odrobiny ciepłej wody, łyżeczki cukru).Do mąki dodaję zaczyn, sól i pół szklanki ciepłej wody. Zagniatam ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaję jeszcze odrobinę wody. Ciasto musi być zbite, niezbyt suche, ale nie może kleić się do rąk. Zagniecione ciasto przykrywam i zostawiam do wyrośnięcia na ok 1,5 h. Następnie odgazowuję ciasto - uderzam w nie pięścią i pozostawiam na ok. 30 min.Z ciasta formuję placki wielkości małego talerzyka. Jeśli mamy 30 min - zostawiamy je jeszcze do ponownego wyrośnięcia.Kładziemy placki na rozgrzanej, suchej patelni lub pieczemy w maksymalnie rozgrzanym piekarniku. Mają być rumiane, nie blade.Smacznego!