Wykonanie
Pizza węgierska to pizza której główny smak jest oparty na
salami,
boczku i
papryce. Ta pizza prawdopodobnie jest doskonałym odzwierciedleniem Węgier. Piękna i kolorowa z nutą pikanterii.Składniki (na 2 duże pizze):ciasto :400 g
mąki pszennej + 2 łyżki do rozczynu30 g świeżych
drożdży300 ml
wody1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru2 łyżki
oliwysos:250 ml pasty pomidorowejłyżeczka
suszonego oreganołyżka
oliwy z oliwekłyżka
octu balsamicznegoszczypta suszonego
chilisól,
pieprzdodatki:75 g
salami250 g
mozzarelli1
pomidor50 g
boczku2
pieczarki1
zielona paprykaDo dużej miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
sól. Do kubka z ciepła (ale nie wrzącą)
wodą dodajemy
drożdże,
cukier i 2 łyżki
mąki. Całość mieszamy i odstawiamy na 10 minut.Do
mąki wlewamy przygotowany rozczyn i dokładnie mieszamy. Dodajemy
oliwę i wyrabiamy ciasto przez 10 - 15 minut, aż będzie gładkie i miękkie. Po wyrobieniu ciasto wkładamy do miski i przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 250 C, a blachy smarujemy
oliwą z oliwek. Gdy ciasto już wyrosło, wykładamy je na stolnicę i wyrabiamy je przez 2 minuty, po czym dzielimy je na 2 części, formujemy kulę i jedną odkładamy na bok, przykrywając ściereczką. Drugą kulę rozwałkowujemy na duży placek i przekładamy na przygotowaną wcześniej blachę. To samo robimy z drugą porcją ciasta.Składniki na sos mieszamy ze sobą dokładnie i na każdym placku rozprowadzamy 2 - 3 łyżki sosu i posypujemy połową startej
mozzarelli. Układamy plasterki
salami,
papryki,
pieczarki i pokrojony w kostkę
boczek. Przed włożeniem do piekarnika czekamy jeszcze z 5 minut, aby pizze jeszcze trochę urosły. Po tym czasie pojedynczo wkładamy nasze pizze do piekarnika i pieczemy przez 10-12 minut, aż boki i spód będą zrumienione. Smacznego!