Wykonanie
Składniki3 pizze o śr. ok. 25- 30 cm:400 g
mąki pszennej + 2 łyżki do rozczynu1 łyżeczka
soli300 ml
wody30 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru2 łyżki
oliwyDodatki:250 g (2 kulki)
mozzarelli1
pomidorokoło 50 - 100 g
salamiokoło 50 - 100 g
boczku (użyłam suszonego,pancetty, może być dowolny)1
czerwona papryka lub po kawałku 3
papryk w różnych kolorach1/2
cebulipapryka w proszku (wędzona, słodka lub ostra)
Sos pomidorowy:3
pomidorysól i
pieprz1 łyżka
octu balsamicznego1 łyżeczka
suszonego oregano1 łyżka
oliwy extra vergineszczypta
cynamonuchili (opcjonalnie, w wersji pikantnej)PrzygotowanieCiasto:
Mąkę przesiać do dużej miski (lub misy miksera) dodać
sól, wymieszać. Podgrzać
wodę w misce lub dużym kubku (ma być ciepła, ale nie może być gorąca). Dodać
drożdże,
cukier i 2 czubate łyżki
mąki. Wymieszać i odstawić na około 10-15 minut. Po tym czasie rozczyn powinien się spienić - na powierzchni powinna zebrać się gruba warstwa piany. Jeśli się tak nie stanie, najlepiej przygotować nowy rozczyn, z nowych
drożdży, być może
woda była za gorąca lub za zimna.Do
mąki stopniowo wlewać rozczyn z
drożdży jednocześnie mieszając łyżką. Dodać
oliwę i powoli łączyć składnki, następnie wyrabiać ciasto mikserem (ciasto będzie dość luźne) lub ręką przez około 10 - 15 minut, aż będzie gładkie, elastyczne i miękkie. Jeśli ciasto wyrabiamy dłońmi na stolnicy, początkowo może być za luźne, więc będzie potrzebowało troszkę więcej
mąki (2 - 3 łyżki). Nie dosypujmy dużo
mąki, bo ciasto po upieczeniu będzie ciężkie. Po wyrobieniu ciasto włożyć do miski i przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny (w ciepłym otoczeniu może być krócej, 1 godzina).W międzyczasie przygotować dodatki (przepisy poniżej) i rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury, np. 250 stopni. Jeśli pieczemy pizzę na kamieniu, należy nagrzewać go przez minimum pół godziny w gorącym piekarniku. Jeśli pieczemy pizzę na blaszkach, piekarnik wystarczy nagrzać tuż przed pieczeniem pizzy.Wyjąć ciasto na stolnicę i powygniatać je przez 1-2 minuty. Podzielić na 3 części, ulepić kulki i odłożyć je na bok, przykryć ściereczką. Rozwałkować pierwszy placek (w razie potrzeby można podsypać
mąką). Jeśli pieczemy na kamieniu - placek odłożyć na deskę oprószoną
mąką (używam krupczatki, ale może być zwykła) lub na drewnianą łopatę do zsuwania pizzy na kamień. Sprawdzić czy placek swobodnie przesuwa się po
łopatce. Jeśli pieczemy na blaszkach, smarujemy je
oliwą i wykładamy plackiem z ciasta.Jeśli pizzę pieczemy na kamieniu, możemy od razu zsuwać ciasto na kamień i jak najszybciej układać składniki przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Rozsmarować (niedokładnie) 2 - 3 łyżki sosu, rozłożyć 1/3 ilości tartej
mozzarelli, 2 plasterki
pomidorów, 3 plasterki
papryki, 3 plasterki
salami, szczypta
cebuli i 3 łyżki pokrojonego
boczku. Nie dawajmy zbyt dużo dodatków aby nie obciążyć pizzy.Jeśli pizzę pieczemy na blaszkach, czekamy około 12-15 minut aż placki trochę podrosną. W międzyczasie możemy układać składniki (jak wyżej).Pizzę piec przez około 10 minut lub do czasu aż boki i spód będą zrumienione. Zdjąć pizzę z kamienia, położyć na desce i posypać mieloną
papryką. Pokroić nożem na porcje.
Sos pomidorowy :
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki usuwając szypułki i nasiona z komór. Miąższ odcisnąć z soku i pokroić w kosteczkę, włożyć szerokiego garnka, dodać resztę składników i zagotować. Gotować na większym ogniu bez przykrycia przez około 20 minut, od czasu do czasu zamieszać, na koniec zmiksować na gładki sos.
Mozzarellę zetrzeć na tarce, posolić.
Pomidora pokroić na cienkie plasterki, położyć na ręcznikach papierowych aby odsączyć je z nadmiaru soku. Doprawić
solą,
pieprzem i opcjonalnie
oregano.
Salami pokroić na plasterki,
boczek na plasterki i poprzeczne paseczki.
Paprykę pokroić na cienkie plasterki, oprószyć
solą i skropić
oliwą.
Cebulę pokroić w piórka lub plasterki.