Wykonanie
Składniki4 pizze, o średnicy 20 cm każda:Ciasto:30 g świeżych
drożdży, o temperaturze pokojowej1 łyżeczka
cukru1 (niepełna) szklanka ciepłej
wody400 g
mąki pszennej1 łyżeczka
soli3 łyżki
oliwy z oliwek + do posmarowania blachNadzienie:2
pomidory, sparzone, obrane ze skórki i pokrojone na plasterki4 łyżeczki
suszonego oreganosól i świeżo zmielony
pieprz4 szczypty
szpinaku (około 50 g)4 łyżeczki
oliwy extra virgine1 nieduża
cebula (dałam łagodną,
cukrową), posiekana2 kulki białej
mozzarelli, pokrojone na cienkie plasterkiokoło 150 g cienko pokrojonej
szynkiPrzygotowanieCiasto:
Drożdże wyjąć z lodówki na kilka godzin przed przygotowywaniem ciasta, aby się ociepliły. Do dużej miski włożyć pokruszone
drożdże,
cukier, 1/3 szklanki ciepłej
wody, 2 łyżki
mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10 - 15 minut w ciepłe miejsce (bez przeciągów).
Drożdże po tym czasie powinny się spienić. Dodać resztę przesianej
mąki,
sól i
oliwę z oliwek. Wlewać stopniowo resztę ciepłej
wody, jednocześnie powoli mieszając składniki drewnianą łyżką lub ręką. Połączyć je w kulę. Ciasto wyjąć na blat i wyrabiać przez 10 minut, aż będzie elastyczne. Włożyć z powrotem do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (bez przeciągów) na 60 minut lub do czau aż podwoi objętość. W międzyczasie przygotować składniki nadzienia.Wykończenie: Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i każdą rozwałkować na placek o średnicy 20 cm. Dwie blachy do pieczenia wysmarować
oliwą i oprószyć odrobiną
mąki. Na każdej ułożyć po 2 placki ciasta. Na plackach rozłożyć plasterki
pomidorów, posypać je
oregano,
solą i świeżo zmielonym
pieprzem. Położyć
szpinak i skropić go
oliwą extra virgine,
solą i
pieprzem. Dodać
cebulę, plasterki
mozzarelli i pokrojoną na kawałki
szynkę. Odstawić na 30 minut, aż brzegi ciasta podniosą się.Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Włożyć pierwszą blaszkę do górnej części piekarnika i piec przez 15 minut lub do czasu aż spód i boki pizzy będą ładnie zrumienione. Następnie upiec pizze z drugiej blaszki.