ßßß Cookit - przepis na PIZZA PORCINI E RUCOLA

PIZZA PORCINI E RUCOLA

nazwa

Wykonanie

Kontynuując narciarski wątek chciałam się podzielić rewelacyjnym przepisem na pizze pochodzącym z pewnej pizzerii w Predazzo.
Predazzo nie jest zbyt ciekawym miastem, określane jest jako przemysłowe, natomiast pizzeria, w której jedliśmy kolacje jest warta odwiedzenia :)
Proponują m.in. ciekawe przystawki z lokalnymi wędlinami i serami, smaczne pizze i pyszne desery.
Składniki (dla 4 osób):
ciasto:
250g mąki pszennej,
1/2 opakowania drożdży w proszku,
1/2 łyżeczki soli,
1 łyżka oliwy z oliwek,
3/4 szklanki ciepłej wody,
świeżo mielony pieprz.
pulpa:
1 puszka pomidorów pelati,
1 łyżeczka suszonego oregano,
sól,
cukier,
świeżo mielony pieprz.
dodatki:
1/2 opakowania mrożonych prawdziwków,
2 kulki mozzarelli,
2-3 garście rukoli .
Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto.
Formujemy kulkę, podsypujemy mąką i pozostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia .
Przygotowujemy pulpę. Pomidory kroimy, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i oregano, a następnie zagotowujemy i odparowujemy do uzyskania gęstego sosu.
Ciasto układamy na blasze i wałkujemy. Smarujemy przygotowanym sosem i posypujemy mozzarellą startą na tarce o grubych oczkach.
Pizze wkładamy na ok. 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni.
Wyjmujemy i układamy na niej przesmażone na maśle prawdziwki, wkładamy jeszcze na 7 minut do piekarnika.
Po wyjęciu posypujemy rukolą i od razu podajemy!
Smacznego :)
Źródło:http://bosko-bo-wlosko.blogspot.com/2012/03/pizza-porcini-e-rucola.html