Wykonanie
Kontynuując narciarski wątek chciałam się podzielić rewelacyjnym przepisem na pizze pochodzącym z pewnej pizzerii w Predazzo.
Predazzo nie jest zbyt ciekawym miastem, określane jest jako przemysłowe, natomiast pizzeria, w której jedliśmy kolacje jest warta odwiedzenia :)
Proponują m.in. ciekawe przystawki z lokalnymi
wędlinami i
serami, smaczne pizze i pyszne desery.Składniki (dla 4 osób):ciasto:250g
mąki pszennej,1/2 opakowania
drożdży w proszku,1/2 łyżeczki
soli,1 łyżka
oliwy z oliwek,3/4 szklanki ciepłej
wody,świeżo mielony
pieprz.pulpa:1 puszka
pomidorów pelati,1 łyżeczka
suszonego oregano,
sól,
cukier,świeżo mielony
pieprz.dodatki:1/2 opakowania mrożonych
prawdziwków,2 kulki
mozzarelli,2-3 garście
rukoli .Wykonanie:Z podanych składników zagniatamy ciasto.
Formujemy kulkę, podsypujemy
mąką i pozostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia .Przygotowujemy pulpę.
Pomidory kroimy, doprawiamy
solą,
pieprzem,
cukrem i
oregano, a następnie zagotowujemy i odparowujemy do uzyskania gęstego sosu.
Ciasto układamy na blasze i wałkujemy. Smarujemy przygotowanym sosem i posypujemy
mozzarellą startą na tarce o grubych oczkach.Pizze wkładamy na ok. 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni.
Wyjmujemy i układamy na niej przesmażone na
maśle prawdziwki, wkładamy jeszcze na 7 minut do piekarnika.
Po wyjęciu posypujemy
rukolą i od razu podajemy!
Smacznego :)