ßßß Cookit - przepis na PIZZA PROSCIUTTO CRUDO E RUCOLA

PIZZA PROSCIUTTO CRUDO E RUCOLA

nazwa

Wykonanie

W ramach walki z niskimi temperaturami panującymi na zewnątrz oglądałam zdjęcia z wakacji z przed kilku lat i odnalazłam dawno nie widzianą Toskanię, w której jestem zakochana bez pamięci od pierwszego wejrzenia.
Przeglądając dalej znalazłam zdjęcia z San Gimignano, jednego z moich ulubionych toskańskich miast- miasta wież. Kiedyś każda bogata mieszkająca tam rodzina miała wieże i była ona tym lepsza, im wyższa. Do dziś zachowało się 15 (z 72).
Pamiętam, że zmęczeni po całym dniu zwiedzania usiedliśmy w jednej z trattorii i moim kolejnym wspomnieniem z "średniowiecznego Manhattanu" jest niesamowita pizza, którą tam zamówiłam:
Składniki (dla 4 osób):
ciasto:
300 g mąki pszennej,
150 ml ciepłej wody,
5 dag swieżych drożdży,
1/2 łyżeczki soli,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżka oliwy z oliwek.
sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów pelati,
1 łyżeczka suszonego oregano,
sól,
cukier,
świeżo mielony pieprz.
dodatki:
1 kulka mozzarelli,
10 dag prosciutto crudo,
garść zielonych i czarnych oliwek,
25 dag pomidorków koktajlowych,
2 duże garści rukoli,
ew. pęczek świeżej bazylii.
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłej wody i 3 łyżkami mąki. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą. Wlewamy wyrośnięte drożdże, oliwę i resztę ciepłej wody. Wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 30-60 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy pulpę- pomidory kroimy i doprawiamy oregano, solą, cukrem i pieprzem.
Ciasto układamy na blasze i wałkujemy. Smarujemy przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym i posypujemy starta na tarce o grubych oczkach mozzarellą oraz układamy połowę pomidorków (pokrojonych na pół).
Pizzę wkładamy na ok. 15 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.
Wyjmujemy, układamy na niej prosciutto i oliwki i umieszczamy w piekarniku jeszcze na 7 minut.
Po wyjęciu posypujemy pozostałymi pomidorkami, rukolą i ewentualnie bazylią.
Od razu podajemy.
Smacznego!
Źródło:http://bosko-bo-wlosko.blogspot.com/2012/02/pizza-prosciutto-crudo-e-rucola.html