Wykonanie
W ramach walki z niskimi temperaturami panującymi na zewnątrz oglądałam zdjęcia z wakacji z przed kilku lat i odnalazłam dawno nie widzianą Toskanię, w której jestem zakochana bez pamięci od pierwszego wejrzenia.
Przeglądając dalej znalazłam zdjęcia z San Gimignano, jednego z moich ulubionych toskańskich miast- miasta wież. Kiedyś każda bogata mieszkająca tam rodzina miała wieże i była ona tym lepsza, im wyższa. Do dziś zachowało się 15 (z 72).
Pamiętam, że zmęczeni po całym dniu zwiedzania usiedliśmy w jednej z trattorii i moim kolejnym wspomnieniem z "średniowiecznego Manhattanu" jest niesamowita pizza, którą tam zamówiłam:
Składniki (dla 4 osób):ciasto:300 g
mąki pszennej,150 ml ciepłej
wody,5 dag swieżych
drożdży,1/2 łyżeczki
soli,1 łyżeczka
cukru,1 łyżka
oliwy z oliwek.
sos pomidorowy:1 puszka
pomidorów pelati,1 łyżeczka
suszonego oregano,
sól,
cukier,świeżo mielony
pieprz.dodatki:1 kulka
mozzarelli,10 dag prosciutto crudo,garść zielonych i czarnych
oliwek,25 dag
pomidorków koktajlowych,2 duże garści
rukoli,ew. pęczek świeżej
bazylii.Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłej
wody i 3 łyżkami
mąki. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Pozostałą
mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z
solą. Wlewamy wyrośnięte
drożdże,
oliwę i resztę ciepłej
wody. Wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 30-60 minut do wyrośnięcia.W tym czasie przygotowujemy pulpę-
pomidory kroimy i doprawiamy
oregano,
solą,
cukrem i
pieprzem.Ciasto układamy na blasze i wałkujemy. Smarujemy przygotowanym wcześniej
sosem pomidorowym i posypujemy starta na tarce o grubych oczkach
mozzarellą oraz układamy połowę
pomidorków (pokrojonych na pół).
Pizzę wkładamy na ok. 15 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.Wyjmujemy, układamy na niej prosciutto i
oliwki i umieszczamy w piekarniku jeszcze na 7 minut.
Po wyjęciu posypujemy pozostałymi
pomidorkami,
rukolą i ewentualnie
bazylią.Od razu podajemy.
Smacznego!