Wykonanie
Składniki2 sztukiCiasto250 g
mąki pszennej150 ml ciepłej
wody25 g świeżych
drożdży lub 7 g suchych instant1 pełna łyżeczka
solipół łyżeczki
cukru1 łyżka
oliwy z oliwekSos pomidorowy1/2
puszki pomidorów w sosie pomidorowym1 łyżka
oliwy z oliweksuszone oreganosól,
pieprz,
cukierDodatki1 kulka białej
mozzarelli6 plasterków cienko pokrojonej
szynki parmeńskiej20 czarnych
oliwek20
pomidorków koktajlowych2 duże garście
rukolipęczek świeżej
bazyliiPrzygotowanieCiasto:
Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej
wody, dodać
cukier i 3 łyżki
mąki, odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z
solą. Stopniowo wlewać rozczyn
drożdży,
oliwę i resztę ciepłej
wody, sukcesywnie zagarniając
mąkę do środka i delikatnie mieszając składniki. Połączyć je w jedną część i wyłożyć na stolnicę oprószoną
mąką.Wyrabiać przez ok. 10 minut aż ciasto będzie elastyczne i gładkie, w razie potrzeby podsypać
mąkę. Włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Sos pomidorowy: Zagotować
pomidory wraz z
oliwą, doprawić
solą, odrobiną
cukru,
suszonym oregano i
pieprzem, gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.Wyrośnięte ciasto chwilę powygniatać, następnie podzielić na 2 części, uformować 2 kulki, obsypać je
mąką i uformować placki (rozciągać ciasto palcami na stolnicy lub rozwałkować wałkiem). Położyć je na posmarowanych
oliwą blachach, odstawić na około 1/2 godziny do podrośnięcia.Na pół godziny przed pieczeniem pizzy piekarnik nagrzewać do maksymalnej temperatury, 250℃ + termoobieg.Podrośnięte placki posmarować
sosem pomidorowym, posypać
suszonym oregano, ułożyć cząstki
mozzarelli oraz połowę przekrojonych na połówki
pomidorków. Piec w górnej części piekarnika przez ok. 10 - 12 minut.Zaraz po wyjęciu pizzy z piekarnika ułożyć na niej po 3 plasterki
szynki parmeńskiej. Na całości rozłożyć
oliwki,
rukolę i resztę pokrojonych świeżych
pomidorków. Posypać listkami świeżej
bazylii oraz gruboziarnistą
solą morską.