ßßß Cookit - przepis na Pizza z mozzarellą, pomidorkami, rukolą i szynką parmeńską

Pizza z mozzarellą, pomidorkami, rukolą i szynką parmeńską

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 sztuki
Ciasto
250 g mąki pszennej
150 ml ciepłej wody
25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych instant
1 pełna łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy z oliwek
Sos pomidorowy
1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym
1 łyżka oliwy z oliwek
suszone oregano
sól, pieprz, cukier
Dodatki
1 kulka białej mozzarelli
6 plasterków cienko pokrojonej szynki parmeńskiej
20 czarnych oliwek
20 pomidorków koktajlowych
2 duże garście rukoli
pęczek świeżej bazylii
Przygotowanie
Ciasto: Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej wody, dodać cukier i 3 łyżki mąki, odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Stopniowo wlewać rozczyn drożdży, oliwę i resztę ciepłej wody, sukcesywnie zagarniając mąkę do środka i delikatnie mieszając składniki. Połączyć je w jedną część i wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką.
Wyrabiać przez ok. 10 minut aż ciasto będzie elastyczne i gładkie, w razie potrzeby podsypać mąkę. Włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Sos pomidorowy: Zagotować pomidory wraz z oliwą, doprawić solą, odrobiną cukru, suszonym oregano i pieprzem, gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.
Wyrośnięte ciasto chwilę powygniatać, następnie podzielić na 2 części, uformować 2 kulki, obsypać je mąką i uformować placki (rozciągać ciasto palcami na stolnicy lub rozwałkować wałkiem). Położyć je na posmarowanych oliwą blachach, odstawić na około 1/2 godziny do podrośnięcia.
Na pół godziny przed pieczeniem pizzy piekarnik nagrzewać do maksymalnej temperatury, 250℃ + termoobieg.
Podrośnięte placki posmarować sosem pomidorowym, posypać suszonym oregano, ułożyć cząstki mozzarelli oraz połowę przekrojonych na połówki pomidorków. Piec w górnej części piekarnika przez ok. 10 - 12 minut.
Zaraz po wyjęciu pizzy z piekarnika ułożyć na niej po 3 plasterki szynki parmeńskiej. Na całości rozłożyć oliwki, rukolę i resztę pokrojonych świeżych pomidorków. Posypać listkami świeżej bazylii oraz gruboziarnistą solą morską.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/pizza_mozzarella/przepis.html