Wykonanie
Szynka parmeńska,
rukola,
pomidorki koktajlowe,
mozarella - idealnie komponujące się smaki - włoskie smaki. Zapraszam na niesamowitą pizze. Ciasto jest pyszne chrupkie na zewnątrz a wewnątrz puszyste. Idealnie sprężyste. Jest to przepis na jedną z lepszych pizzy jakie
jadłam.Ciasto przygotowuje się łatwo choć trzeba mu poświęcić troche czasu na wyrabianie oraz dać mu troszkę odpocząć.Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku .
Ciasto:250 g
mąki pszennej150 ml ciepłej
wody15 g świeżych
drożdży lub 7 g suchych instant1 pełna łyżeczka
solipół łyżeczki
cukru1 łyżka
oliwy z oliwek1/2
puszki pomidorów w sosie pomidorowym1 łyżka
oliwy z oliweksuszone oreganosól,
pieprz,
cukierDodatki:1 kulka białej
mozzarelli6 plasterków cienko pokrojonej
szynki parmeńskiej20
pomidorków koktajlowych2 duże garście
rukolipęczek świeżej
bazyliiWykonanie:
Drożdże rozpuszczam w 60 ml ciepłej
wody, dodaję
cukier i 3 łyżki
mąki. Odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewam do miski, mieszam z
solą. Wlewam wyrośnięte
drożdże,
oliwę oraz resztę ciepłej
wody. Wyrabiam ciasto przez 10-15 minut aż będzie elastyczne i gładkie. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 1 i 1/2 do 2 godzin do wyrośnięcia.Zagotowuję
pomidory wraz z
oliwą, doprawiam
solą, odrobiną
cukru,
suszonym oregano i
pieprzem, gotuję na wolnym ogniu przez 10 minut.Wyrośnięte ciasto dzielę na 2 części, obsypuję
mąką, rozwałkowuję na placki. Kładę je na posmarowanych
oliwą blachach, odstawiam na 1/2 godziny do podrośnięcia.Na pół godziny przed pieczeniem pizzy piekarnik nagrzewam do maksymalnej temperatury, 250℃.Podrośnięte pizze smaruję
sosem pomidorowym, rysując
okręgi, posypuję
suszonym oregano, układam plasterki
mozzarelli oraz połowę
pomidorków.Pizze piekę w górnej części piekarnika, przez 10 - 12 minut.Zaraz po wyjęciu z piekarnika, w środkowej części każdej pizzy układam po 3 plasterki
szynki parmeńskiej. Na całości rozkładam
rukolę i resztę świeżych
pomidorków. Posypuję listkami świeżej
bazylii oraz gruboziarnistą
solą morską.
Smacznego:)