ßßß Cookit - przepis na Pizza z szynką i rukolą

Pizza z szynką i rukolą

nazwa

Wykonanie

Szynka parmeńska, rukola, pomidorki koktajlowe, mozarella - idealnie komponujące się smaki - włoskie smaki. Zapraszam na niesamowitą pizze. Ciasto jest pyszne chrupkie na zewnątrz a wewnątrz puszyste. Idealnie sprężyste. Jest to przepis na jedną z lepszych pizzy jakie jadłam.
Ciasto przygotowuje się łatwo choć trzeba mu poświęcić troche czasu na wyrabianie oraz dać mu troszkę odpocząć.
Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku .
Ciasto:
250 g mąki pszennej
150 ml ciepłej wody
15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych instant
1 pełna łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym
1 łyżka oliwy z oliwek
suszone oregano
sól, pieprz, cukier
Dodatki:
1 kulka białej mozzarelli
6 plasterków cienko pokrojonej szynki parmeńskiej
20 pomidorków koktajlowych
2 duże garście rukoli
pęczek świeżej bazylii
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczam w 60 ml ciepłej wody, dodaję cukier i 3 łyżki mąki. Odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewam do miski, mieszam z solą. Wlewam wyrośnięte drożdże, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiam ciasto przez 10-15 minut aż będzie elastyczne i gładkie. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 1 i 1/2 do 2 godzin do wyrośnięcia.
Zagotowuję pomidory wraz z oliwą, doprawiam solą, odrobiną cukru, suszonym oregano i pieprzem, gotuję na wolnym ogniu przez 10 minut.
Wyrośnięte ciasto dzielę na 2 części, obsypuję mąką, rozwałkowuję na placki. Kładę je na posmarowanych oliwą blachach, odstawiam na 1/2 godziny do podrośnięcia.
Na pół godziny przed pieczeniem pizzy piekarnik nagrzewam do maksymalnej temperatury, 250℃.
Podrośnięte pizze smaruję sosem pomidorowym, rysując okręgi, posypuję suszonym oregano, układam plasterki mozzarelli oraz połowę pomidorków.
Pizze piekę w górnej części piekarnika, przez 10 - 12 minut.
Zaraz po wyjęciu z piekarnika, w środkowej części każdej pizzy układam po 3 plasterki szynki parmeńskiej. Na całości rozkładam rukolę i resztę świeżych pomidorków. Posypuję listkami świeżej bazylii oraz gruboziarnistą solą morską.
Smacznego:)
Źródło:http://alebabka.blogspot.com/2011/11/pizza-z-szynka-i-rukola.html