ßßß Cookit - przepis na pizza z rukolą i szynką parmeńską…

pizza z rukolą i szynką parmeńską…

nazwa

Wykonanie

Za przygotowanie tej pizzy zabierałam się już od niedzieli. Wszystkie potrzebne składniki cierpliwie czekały w lodówce
Z powodu braku wymówek dzisiejszy dzień był idealny, aby zaserwować pizzę na obiadokolację
Przepis znalazłam w necie i zmodyfikowałam na potrzeby mojej rodziny.
Składniki do ciasta:
250 g mąki pszennej
150 ml ciepłej wody
15 g drożdży (świeżych)
1 stołowa łyżka oliwy
łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
łyżeczka suszonego oregano
szczypta suszonej bazylii
Sos pomidorowy:
2 duże dojrzałe pomidory
2 łyżki wody
łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
oregano
pieprz
cukier
bazylia
Pozostałe:
1 mozzarella
3 świeże pieczarki
6 plastrów szynki parmeńskiej
czarne oliwki
pomidorki koktajlowe
rukola
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Rozpuszczamy drożdże w wodzie z dodatkiem cukru i 3 łyżek mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przesiewamy pozostałą mąkę mieszając ją z solą, bazylią i oregano. Wlewamy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy do uzyskania elastycznego i gładkiego ciasta. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie zaparzamy pomidory i obieramy ze skórki. Kroimy je w kostkę i wrzucamy do rozgrzanego garnka z wodą. Ucieramy do momentu uzyskania w miarę jednolitej, pomidorowej konsystencji. Doprawiamy do smaku oregano, bazylią i wyciśniętym czosnkiem. Na końcu dodajemy oliwę i jeszcze przez chwilę mieszamy.
Wyrośnięte ciasto obsypujemy mąką i równomiernie rozkładamy na wysmarowanej oliwą blaszce. Odstawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia i smarujemy przygotowanym sosem pomidorowym. Kroimy w cienkie plastry pieczarki i rozkładamy na spodzie pizzy. Dokładamy 2 plastry szynki parmeńskiej pociętej na kawałki oraz pokrojone pomidorki koktajlowe.
Pizzę pieczemy około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 250 st. C. Po wyjęciu dokładamy pozostałą szynkę parmeńska, pomidorki, oliwki i całość posypujemy rukolą.
Pizza jest smaczna i szybko znika z talerza
Smacznego
Brak powiązanych wpisów.
Źródło:http://kuchmiszmasz.blog.pl/2013/02/26/pizza-z-rukola-i-szynka-parmenska