Wykonanie
W TVN Style był kiedyś program Rewolucje na talerzu. Prowadziły go dwie
panie- Agata
Ziemnicka i Olga Kwiecińska- Kaplińska. Formuła programu nie przypadła mi do gustu, ale za to przepisy proponowane w nim, wręcz przeciwnie. Dlatego bardzo się ucieszyłam, gdy w mojej ulubionej księgarni internetowej trafiłam na książkę z przepisami z programu Rewolucje na talerzu. Może i nie jest pięknie wydana, ale względu na „bogate wnętrze” ;-) zajmuje honorowe miejsce na mojej kulinarnej półce, tuż obok kolekcji książek Nigelli. Dziś zapraszam na pizzę, przepis na ciasto zaczerpnęłam właśnie ze wspomnianej książki. Powstała Pizza na cienkim cieście z
pomidorami,
rukolą,
szynką,
oliwkami i innymi pysznymi dodatkami.Składniki:Ciasto na pizzę:2 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej15g
drożdżyŁyżeczka
cukru¾ szklanki ciepłej
wody3 łyżki
oliwyŁyżeczka
soliSos pomidorowy:Puszka krojonych
pomidorów bez skórki2 ząbki
czosnku2 łyżeczki
suszonego oregano2 łyżeczki suszonej
bazyliiSól,
pieprz do smakuDodatki:125g
mozzarelliŻółta papryka50g czarnych
oliwek50g
szynki lub innej chudej
wędliny2
pomidory50g
rukoliWykonanie:
Drożdże rozcieramy z
cukrem i zalewamy
wodą. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę mieszamy z
solą, dodajemy
drożdże i
oliwę i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.W międzyczasie robimy sos.
Pomidory blenderujemy na gładką masę, dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek,
zioła i
przyprawy do smaku.Nagrzewamy piekarnik, razem z blaszką, na której będziemy piekli pizzę, do 200 stopni.Na rozgrzaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy rozwałkowane cienko ciasto, szybko smarujemy sosem i układamy dodatki: pokrojoną na kawałki
mozarellę, pokrojoną w paski
paprykę,
oliwki pokrojone w plasterki, pokrojoną na kawałki
szynkę i pokrojone na plasterki
pomidory. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut.Upieczoną pizzę posypujemy umytą i osuszoną
rukolą.