Wykonanie
Składniki3 pizze o śr. 22 cmCiasto:20 g świeżych
drożdży (lub 7 g instant)190 ml ciepłego
mleka1/2 łyżeczki
cukru300 g
mąki pszennej1 łyżeczka
soli morskiej i 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego
pieprzu1 łyżka
oliwy extra vergineSos pomidorowy:1 puszka
pomidorów1 łyżka
oliwy z oliweksól,
pieprz, 1 łyżeczka
cukru, 1/2 łyżeczki
suszonego oreganoDodatki:200 g białej
mozzarelli w kulkach (polecam z
mleka bawolego)160 g gorgonzoli (użyłam picante) lub zwykłej +
papryczka chili1/2
cebuli1
pomidorgarść świeżej
rukoli lub
bazylii + świeże
pomidorki koktajlowePrzygotowanieCiasto:
Drożdże wymieszać w kubku z 100 ml ciepłego
mleka, dodać
cukier i 2 łyżeczki
mąki. Wymieszać i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać resztę ciepłego
mleka,
sól, świeżo zmielony
pieprz, spieniony (!) rozczyn
drożdży,
oliwę. Mieszać delikatnie i powoli drewnianą łyżką, następnie wyrabiać ciasto przez około 15 minut (można mikserem z końcówką - hak). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.
Sos pomidorowy:
Pomidory z puszki zagotować razem z
oliwą,
solą,
pieprzem,
oregano oraz
cukrem. Zmiksować lub rozdrobnić widelcem a następnie gotować jeszcze przez około 15 minut pod przykryciem.Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części, każdą część rozpłaszczyć na dnie blaszki (tortownicy) posmarowanej
oliwą, o średnicy około 22 cm. Odstawić na około 1/2 godziny do podrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów, pod przykryciem ze ściereczki (można przyspieszyć ten etap stawiając blaszkę z
ciastem na otwartych drzwiczkach nagrzewającego się piekarnika).Nagrzać piekarnik do maksymalnej temperatury (u mnie 250℃). Podrośnięte ciasto na pizze posmarować 3 łyżkami
sosu pomidorowego (połowa sosu pozostanie nam do wykorzystania przy następnej okazji). Dodać posiekane
chili, pokrojone na półplasterki
pomidory, posypać
cebulą pokrojoną w piórka.Włożyć pierwszą pizzę do piekarnika (lub dwie na raz na jednym poziomie piekarnika jeśli się zmieszczą). Piec przez około 10 minut (aby mocniej zrumienić brzegi w trakcie pieczenia włączam funkcję grilla, dzięki
czemu pizza jest bardziej chrupiąca), następnie położyć kawałki
sera mozzarella i gorgonzoli i piec jeszcze przez 2-3 minuty aż
ser się roztopi.Wyjąć pizzę z piekarnika i posypać listkami
rukoli lub
bazylii oraz świeżymi
pomidorkami koktajlowymi. Doprawić
solą i świeżo mielonym
pieprzem.