Wykonanie
Leciutkie ciasto na
mleku, aromatyczna
oliwa z pierwszego tłoczenia, rozpływająca się
mozzarella, słodkie
pomidory, ostry
czosnek i oczywiście cudownie aromatyczna
bazylia - mini pizze caprese. Wariacja na temat sałatki caprese - tym razem w wersji na ciepło.50 g
drożdży świeżych1 szkl
mleka400 g
mąki pszennejszczypta
soliszczypta
cukruświeżo mielony
pieprz kolorowy2
pomidory200 g
mozzarelli4 łyżki
oliwy z oliwekgarść liści świeżej
bazylii-
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym
mleku, dodajemy 1 łyżkę
mąki i szczyptę
cukru. Zaczyn odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.- W misce mieszamy
mąkę z
solą, dodajemy do niej zaczyn i wyrabiamy na delikatne, sprężyste ciasto. Musi odchodzić od ręki i miski. (Jeżeli jest za ciężkie, dodajmy
mleka. Jeżeli za bardzo się lepi, podsypmy
mąką.) Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce - będzie gotowe, gdy podwoi swoją objętość.- Z wyrośniętego ciasta lepimy małe pizze, każdą z nich smarujemy odrobiną
oliwy. Na pizzach układamy
mozzarelle, plasterki
pomidorów i świeżą
bazylię, solimy i doprawiamy
pieprzem.Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 C i pieczemy około 15 minut.- Trzy łyżki
oliwy mieszamy z posiekanym ząbkiem
czosnku i kilkoma posiekanymi listkami
oliwy, całość doprawiamy
solą. Kiedy wyjmiemy pizze z piekarnika, należy je posmarować przygotowaną marynatą.Smacznego:)