Wykonanie
Wczoraj z okazji luźnego weekendu w Wypiekaniu na śniadanie uległam namową i prośbą córci i postanowiłyśmy zrobić pizze, którą uwielbia. Ciasto wyszło mega pyszne i fantastycznie chrupkie ładnie się upiekło bez tzw. zakalca jaki często występuje. Ponieważ lubię ciasto cienkie podzieliłam ciasto na mniejsze części, jednak gdy wolicie grube wystarczy ciasto podzielić na pół lub pozostawić w całości ;).
Składniki :4 szklanki
mąki pszennej10 dag
drożdży1/2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
cukru3 łyżki
oliwy z oliwek1 szklanka
mlekaOpis wykonania:
Drożdże dokładnie rozcieramy z
cukrem i ciepłym
mlekiem, odstawiamy do wyrośnięcia zaczynu.
Mąkę przesiewamy na stolnicę robimy dołek wlewamy
oliwę, dodajemy
sól i wlewamy zaczyn. Zarabiamy elastyczne i sprężyste ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy i wałkujemy. układamy na spryskana
oliwą blachę i dodajemy dodatki, pieczemy około 18 minut w 200 C.( cienkie ciasto )