ßßß Cookit - przepis na Domowy chleb

Domowy chleb

nazwa

Wykonanie

Świeże, pachnące pieczywo prosto z pieca… piekarnika! To marzenie każdej rodzinki na niedzielne śniadanko. No, może z tym śniadankiem to trochę przesadziłam, bo musiałabym wstać wyjątkowo wcześnie rano, ale na sobotnią kolację… hmmm.
Koniec żartów – żyjemy w takiej epoce, że nawet w niedzielę nie ma problemu z dostaniem świeżego pieczywa, a pomysł z domowym chlebem ma nam po prostu urozmaicić szarą codzienność związaną z nadmuchanym chlebem przez wszelkiego rodzaju ulepszacze i spulchniacze. Pokażcie bliskim jak wygląda, jak pachnie, i ile waży prawdziwy chleb!
Prezentowany przepis nie jest czymś wykwintnym, niespotykanym, urozmaiconym, oryginalnym – jest bardzo prosty, bo piekę chleb po raz pierwszy.
A oto potrzebne składniki :
1 kg mąki pszennej
5 dag drożdży
1 szklanka mleka
4 łyżki oliwy
2 płaskie łyżki grubej soli
1 łyżka cukru
Krok pierwszy – to rozdrobnienie drożdży i rozpuszczenie ich w szklance letniego mleka.
Przelewamy uzyskany płyn do miseczki i dosypujemy 1 łyżkę cukru i razem mieszamy. Następnie wsypujemy garść mąki i energicznie mieszamy. Powstałą masę odstawiamy w ciepłe miejsce aby nam urosła – jest zima, więc tradycyjnie stawiam przy kaloryferze.
Krok drugi – w międzyczasie przesiewamy pozostałą mąkę przez sitko i wsypujemy sól. Kiedy drożdże nam wyrosną wszystko razem mieszamy i dolewamy 4 łyżki oliwy i szklankę (około) letniej wody. Ja sobie wcześniej odlałam dwie bo jeżeli podczas wyrabiania ciasto jest za twarde, zmiękczymy je dolewając jeszcze trochę wody.
Krok trzeci – Wyrabiamy ciasto i formujemy placek na kształt bochenka chleba.
Krok czwarty – Pieczemy w temperaturze 200 stopni na gołej blasze, aż zacznie nam od niej odchodzić i ładnie się zarumieni.
Życzę powodzenia i smacznego
Źródło:http://bettycook.pl/2013/02/domowy-chleb