Wykonanie
Dzisiaj hot dogi mają swoje święto.. ja prawdę mówiąc nie
będę świętować..w piątki nie jemy
mięsa..ale przepis na nie jest...mam okazję opublikować zaległy przepis..w
sumie to tylko
parówka w cieście
drożdżowym..moje córki nie lubią typowych hot
godów z
sałatkami itp..i ja robię tylko takie
bułki z
parówką w środku , ewentualnie z
serem..Moje ciasto wyrabiał automat do
chleba..
525 g
mąki pszennej50 ml
wody250 ml
mleka3 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżeczki
soli3 łyżeczki
cukru20 g
drożdży1 jako + odrobinę
mleka na glazuręWszystkie składniki [oczywiście oprócz
parówek i
jajka] umieścić w automacie do
chleba i włączyć program do wyrabiania ciasta -8 . Po wyrośnięciu ciasta wyjąć z automatu. Rozwałkować dość cienko i pokroić w paseczki ok 4 cm. Owinąć wcześniej obraną
parówkę [ja przekroiłam
parówki na połowę]w spiralkę.Tak przygotowane
parówki dość luźno ułożyć na blaszce i posmarować roztrzepanym
jajkiem.Piec około 25 min na złoty kolor.