ßßß
Czyż nie wyglądają uroczo?Składniki:1 1/2 łyżeczki suchych drożdży1 1/2 szklanki mąki pszennej (do wypieków drożdżowych)1/2 szklanki mąki żytniej4 łyżki ciepłego mleka1 łyżka oliwy z oliwek2/3 szklanki ciepłej wody1 łyżeczka drobnego cukruszczypta soliPrzygotowanie:Wszystkie składniki wymieszać ręcznie. W razie konieczności podsypać odrobiną mąki pszennej. Ciasto ma być delikatne i lekko lepkie, ale powinno odchodzić od rąk. Uformować kulę i przełożyć ją do miski podsypanej mąką. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę (do podwojenia objętości).Piekarnik rozgrzać do 210 stopni. Włożyć do piekarnika na chwilę blachę, na której będziemy piekli zajączki i chlebki (wyłożoną papierem). Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne z wodą (około 3/4 szklanki).Od ciasta odrywamy kawałki z których formujemy chlebki i zajączki. Ja ciasto podzieliłam na 4 większe i 2 mniejsze kawałki. Z czterech uformowałam chlebki, a z dwóch zajączki.Chlebki: W rękach formujemy kształt chlebków. Nacinamy ostrym nożem, następnie obsypujemy mąką i kładziemy na ciepłej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Zajączki: Odrywamy ciasto. Wałkujemy je w rękach aż uzyskamy około 8-10 cm wałeczek grubości mniej więcej małego palca u ręki. Spłaszczamy delikatnie końce, składamy na pół i zawijamy (formę zwinięcia widać na zdjęciu). W środek "oczka" przyklejamy małą kulkę z ciasta - ogonek naszego zajączka. Obsypujemy mąką i kładziemy na ciepłej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 20-25 minut, aż do zarumienienia.Smacznego