Wykonanie
Dzisiaj proponuję hot doga ale oczywiście domowego.
Bułka własnego wypieku, serdelek sprawdzonej firmy (przynajmniej 82%
mięsa i nie MMO), ulubione dodatki i sosy i można zajadać się bez wyrzutów sumienia.A po południu zapraszam na wyniku konkursu z Lubellą:)
ŹródłoSkładniki na
bułki:900 g
mąki pszennej1/2 szklanki
wody2 szklanki ciepłego
mleka1,5 łyżki
cukru2 łyżeczki
soli3 łyżki
oliwy z oliwek40 g świeżych
drożdży1
jajko do posmarowaniaZ
drożdży, łyżki
mąki i kilku łyżek
mleka zrobić rozczyn, odstawić na 10 min. Do miski wsypać resztę składników i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Misę przykryć i odstawić na 60 min. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 8 równych kawałków. Rozpłaszczać dłonią na placuszek, formować podłużne bułeczki, zwijać w rulon i zlepiać wzdłuż złączenia. Układać
bułki na wysmarowanej blaszce. Posmarować
jajkiem i pozostawić ponownie do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec do zrumienienia, ok. 20 min.Po wystudzeniu przekroić
bułkę, włożyć serdelka ( wcześniej podgrzanego), dodać kawałki
pomidora,
ogórka, posiekaną
sałatę lodową. Polać
ketchupem lub
majonezem. Natychmiast podawać.Smacznego:)