Wykonanie
Chyba najlepsze bajgle na świecie. Mogłabym je jeść codziennie. Mąż stwierdził, że są uzależniające :-). Pyszne, lekko słodkie z zewnątrz, chrupiące, z mięciutkim i puszystym wnętrzem. Oczywiście - suto obtoczone w
sezamie! Ich dużym plusem jest to, że nie trzeba ich wstępnie obgotowywać jak w innych przepisach na bajgle, a rezultat jest zawsze zadowalający. Świetnie smakują również z
makiem i
solą morską. Robiliśmy z nich kanapki, choć idealne są również bez żadnych dodatków - bardzo polecam :-).Składniki na 10 - 11 sztuk:650 g
mąki pszennej250 g letniej
wody100 ml
mleka1
jajko30 ml (2 łyżki)
oliwy z oliwek30 g (2 łyżki)
cukru1 łyżeczka
soli12 g (3 łyżeczki)
drożdży suchych lub 24 g
drożdży świeżychPonadto:1 szklanka
sezamu, podprażonego na suchej patelni do zezłocenia (cały czas mieszamy, pamiętając, że przypalony
sezam będzie gorzki)1/3 szklanki
wody wymieszana z 1 łyżką melasy lub
mioduMąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać resztę składników, pod koniec dodają
oliwę. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrobić. Podzielić na 10 - 11 równych części, uformować z nich kule. Z każdej kuli rękoma uformować wałeczek długi na 70 cm. Złożyć go na pół (jak na zdjęciu), następnie uformować świderek. Złączyć na końcach i odłożyć na blachę wysmarowaną
masłem i oprószoną
mąką. Przykryć lnianym ręczniczkiem, odłożyć na 30 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Przed samym pieczeniem posmarować bajgle
wodą rozrobioną z melasą i oprószyć suto
sezamem.Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do
chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.Uwaga: jeśli chcecie, by pęknięcia na bajglach były mocniej widoczne, smarujemy je
wodą z
malasą i oprószamy
sezamem jeszcze przed podwojeniem objętości, zaraz po uformowaniu.Smacznego :-).
Źródło przepisu - 'My little expat kitchen' za blogiem 'Gotuje bo lubi' .