ßßß Cookit - przepis na Bułeczki do sosu

Bułeczki do sosu

nazwa

Wykonanie

Polecam dziś bardzo łatwe i naprawdę smaczne bułki, dobre do maczania w sosie albo gulaszu (np. z warzyw lub z wołowiny), ale też pyszne na śniadanie. Przygotowuje się je bardzo szybko, piecze momencik - na sobotni lub niedzielny poranek - idealne !
Składniki :
3 szklanki maki pszennej
20 g. świeżych drożdży
1/4 szklanki ciepłego mleka
1 łyżka cukru ( u mnie ciemny)
1 płaska łyżeczka soli
3 łyżki oliwy
2-3 łyżki pestek słonecznika, dyni itd.
Przygotowanie :
Przesiewam mąkę do miski, robię w niej dołek, wkruszam drożdże, lekko posypuję cukrem, zalewam częścią mleka i pozostawiam pod przykryciem na ok. 10 minut - do wyrośnięcia drożdży. Dodaję resztę składników, zagniatam ciasto, pozwalam mu w ciepłym miejscu podwoić objętość. Z wyrośniętego ciasta formuję dość gruby wałek, dzielę go nożem na 8 części - jak na zdjęciu. Piekę bułki w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez 8-10 minut.
Przepis rodzinny.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/03/bueczki-do-sosu.html