Wykonanie
Polecam dziś bardzo łatwe i naprawdę smaczne
bułki, dobre do maczania w sosie albo gulaszu (np. z warzyw lub z
wołowiny), ale też pyszne na śniadanie. Przygotowuje się je bardzo szybko, piecze momencik - na sobotni lub niedzielny poranek - idealne !
Składniki :3 szklanki
maki pszennej20 g. świeżych
drożdży1/4 szklanki ciepłego
mleka1 łyżka
cukru ( u mnie ciemny)1 płaska łyżeczka
soli3 łyżki
oliwy2-3 łyżki pestek
słonecznika, dyni itd.Przygotowanie :Przesiewam
mąkę do miski, robię w niej dołek, wkruszam
drożdże, lekko posypuję
cukrem, zalewam częścią
mleka i pozostawiam pod przykryciem na ok. 10 minut - do wyrośnięcia
drożdży. Dodaję resztę składników, zagniatam ciasto, pozwalam mu w ciepłym miejscu podwoić objętość. Z wyrośniętego ciasta formuję dość gruby wałek, dzielę go nożem na 8 części - jak na zdjęciu. Piekę
bułki w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez 8-10 minut.Przepis rodzinny.