Wykonanie
Składniki6 sztuk o śr. 25 cm:40 g świeżych
drożdży (lub 14 g suszonych instant)300 ml bardzo ciepłej, ale nie gorącej
wody500 g
mąki pszennej1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli2 łyżki
oliwyDodatki:3 kulki
mozzarelli po 125 g + opcjonalnie
tarta mozzarella2
pomidory2 ząbki
czosnkupłatki chiliświeża
bazyliasól morska i świeżo zmielony
pieprzSos pomidorowy:4
pomidorysól i
pieprz1 łyżka
octu balsamicznego2 łyżeczki
suszonego oregano2 łyżki
oliwy extra verginePrzygotowanieCiasto:
Drożdże pokruszyć i umieścić w dużym kubku lub miseczce. Wlać
wodę (bardzo ciepłą, ale nie gorącą), dodać 1 łyżeczkę
cukru, 1 łyżkę
mąki i dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut, aż rozczyn urośnie (spieni się na powierzchni).
Mąkę przesiać do dużej miski (lub misy miksera) dodać
sól, wymieszać. Stopniowo wlewać rozczyn z
drożdży oraz
oliwę, jednocześnie mieszając łyżką. Powoli łączyć wszystkie składniki, następnie wyrabiać mikserem lub ręką przez około 10 - 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na minimum 1 - 2 godziny. W międzyczasie przygotować składniki i rozgrzać grill (lub piekarnik).Przygotować
sos pomidorowy ze świeżych
pomidorów :
pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki usuwając szypułki. Usunąć nasiona, a sam miąższ pokroić w kosteczkę. Włożyć do rondelka razem z resztą składników sosu. Gotować na średnio dużym ogniu przez około 15 minut, w międzyczasie 2- 3
razy zamieszać. Na koniec zmiksować.
Mozzarellę zetrzeć na tarce, posolić.
Pomidory pokroić na plasterki.
Czosnek zetrzeć na drobnej tarce.
Pomidory posmarować
czosnkiem, posypać
płatkami chili jeśli ich używamy, doprawić
solą i
pieprzem.Rozgrzać grill na maksymalną moc, z maksymalną ilością węgla/brykietu (nie ma potrzeby używania koszyków na brykiet). Na kratce grilla położyć kamień do pieczenia pizzy i nagrzewać go przez około pół godziny po przykryciem (lub piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury ok. 250 st. C, jednocześnie nagrzewając kamień lub blaszkę - im bardziej nagrzany kamień i piekarnik, tym lepsza pizza).Szybko zagnieść wyrośnięte ciasto i podzielić je na 6 części. Podsypując
mąką rozwałkować kolejno dwa pierwsze placki i odłożyć na deskę lub łopatę podsypując
mąką, przykryć ściereczką aby nie obeschły.Gdy placki podrosną, po około 12 minutach, zsunąć pierwszy placek na rozgrzany kamień, rozsmarować 2 - 3 łyżki sosu, rozłożyć 3 łyżki tartej
mozzarelli, 3 plasterki
pomidorów. Przykryć pokrywą lub zamknąć piekarnik i grillować lub piec przez około 10-15 minut. Jeśli po 15 minutach pizza nie będzie jeszcze zrumieniona, oznacza to, że jest za niska temperatura pieczenia. Zbyt długie pieczenie powoduje, że ciasto (i
ser) wysusza się i twardnieje.