ßßß Cookit - przepis na Pizza z grilla

Pizza z grilla

nazwa

Wykonanie

Składniki
6 sztuk o śr. 25 cm:
40 g świeżych drożdży (lub 14 g suszonych instant)
300 ml bardzo ciepłej, ale nie gorącej wody
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
Dodatki:
3 kulki mozzarelli po 125 g + opcjonalnie tarta mozzarella
2 pomidory
2 ząbki czosnku
płatki chili
świeża bazylia
sól morska i świeżo zmielony pieprz
Sos pomidorowy:
4 pomidory
sól i pieprz
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżeczki suszonego oregano
2 łyżki oliwy extra vergine
Przygotowanie
Ciasto: Drożdże pokruszyć i umieścić w dużym kubku lub miseczce. Wlać wodę (bardzo ciepłą, ale nie gorącą), dodać 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut, aż rozczyn urośnie (spieni się na powierzchni).
Mąkę przesiać do dużej miski (lub misy miksera) dodać sól, wymieszać. Stopniowo wlewać rozczyn z drożdży oraz oliwę, jednocześnie mieszając łyżką. Powoli łączyć wszystkie składniki, następnie wyrabiać mikserem lub ręką przez około 10 - 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na minimum 1 - 2 godziny. W międzyczasie przygotować składniki i rozgrzać grill (lub piekarnik).
Przygotować sos pomidorowy ze świeżych pomidorów : pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki usuwając szypułki. Usunąć nasiona, a sam miąższ pokroić w kosteczkę. Włożyć do rondelka razem z resztą składników sosu. Gotować na średnio dużym ogniu przez około 15 minut, w międzyczasie 2- 3 razy zamieszać. Na koniec zmiksować.
Mozzarellę zetrzeć na tarce, posolić. Pomidory pokroić na plasterki. Czosnek zetrzeć na drobnej tarce. Pomidory posmarować czosnkiem, posypać płatkami chili jeśli ich używamy, doprawić solą i pieprzem.
Rozgrzać grill na maksymalną moc, z maksymalną ilością węgla/brykietu (nie ma potrzeby używania koszyków na brykiet). Na kratce grilla położyć kamień do pieczenia pizzy i nagrzewać go przez około pół godziny po przykryciem (lub piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury ok. 250 st. C, jednocześnie nagrzewając kamień lub blaszkę - im bardziej nagrzany kamień i piekarnik, tym lepsza pizza).
Szybko zagnieść wyrośnięte ciasto i podzielić je na 6 części. Podsypując mąką rozwałkować kolejno dwa pierwsze placki i odłożyć na deskę lub łopatę podsypując mąką, przykryć ściereczką aby nie obeschły.
Gdy placki podrosną, po około 12 minutach, zsunąć pierwszy placek na rozgrzany kamień, rozsmarować 2 - 3 łyżki sosu, rozłożyć 3 łyżki tartej mozzarelli, 3 plasterki pomidorów. Przykryć pokrywą lub zamknąć piekarnik i grillować lub piec przez około 10-15 minut. Jeśli po 15 minutach pizza nie będzie jeszcze zrumieniona, oznacza to, że jest za niska temperatura pieczenia. Zbyt długie pieczenie powoduje, że ciasto (i ser) wysusza się i twardnieje.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/dania_z_grilla/pizza_z_grilla/przepis.html