ßßß Cookit - przepis na Pizza orkiszowa

Pizza orkiszowa

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 sztuki ok. 25 cm
500 g mąki orkiszowej *
1/2 łyżki soli morskiej
325 ml letniej wody
1 saszetka suszonych drożdży (7g)
1 płaska łyżka cukru
2 łyżki oliwy extra vergine
Przykładowe dodatki:
mozzarella w kulce (np. buffala)
sos pomidorowy z dodatkiem świeżych pomidorów + papryczka chili
pomidorki koktajlowe
wędliny włoskie suszone: szynka parmeńska, salami lub boczek (pancetta)
rukola
Przygotowanie
Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i wymieszać. Do mniejszej miski wlać wodę, dodać drożdże, cukier i oliwę, wymieszać i odstawić na 5 minut.
Zrobić wgłębienie w mące i stopniowo wlewać w nie wodę z drożdżami jednocześnie delikatnie mieszając składniki widelcem . Sukcesywnie zagarniać mąkę do środka i powoli mieszać ją z wodą (ten etap powolnego mieszania składników jest bardzo ważny).
Gdy mąka z wodą będą już zgrubnie połączone, zacząć wyrabiać ciasto ręką, połączyć je w kulę i wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Delikatnie i powoli wyrabić ciasto przez ok. 10 minut aż będzie gładkie, jednolite i miękkie. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć folią i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyjąć ciasto z miski na stolnicę podsypaną mąką i powtórnie wyrabiać przez kilka minut pozbywając się nadmiaru powietrza. Ciasto można wykorzystać od razu lub owinąć w folię do żywności i przechowywać w lodówce lub zamrażalniku.
Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury np. 250 stopni C + termoobieg . Jednocześnie nagrzewać kamień jeśli z niego korzystamy. Kamień musi się nagrzewać minimum pół godziny.
Ciasto podzielić na 4 części, uformować kształtne kulki, oprószyć je mąką i trzymać pod przykryciem. Wyjąć pierwszą część ciasta i delikatnie rozciągać je na okrąg o średnicy ok. 25 cm (nie polecam wałkować ciasta, bo pizza nie będzie tak dobrze wyrośnięta po bokach). Placek położyć na podsypanej mąką desce i przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut. Ciasto można też ułożyć w blaszkach do pieczenia wysmarowanych oliwą i trzymać pod przykryciem przez ok. 30 minut. W tym wypadku można od razu przygotować wszystkie 4 porcje ciasta.
Wysunąć kratkę z kamieniem, położyć placek ciasta, posmarować sosem pomidorowym, posypać rozdrobnioną mozzarellą, ułożyć połowę pokrojonych pomidorków koktajlowych i piec przez ok. 8 - 9 minut aż brzegi będą lekko zrumienione. Jeśli pieczemy pizzę w blaszce, ułożyć na podrośniętym cieście składniki (sos, mozzarellę, połowę pomidorków) i wstawić do piekarnika na ok. 10 minut.
Włoskie wędliny suszone dodać na sam koniec pieczenia. Po upieczeniu posypać rukolą oraz dodatkowymi pomidorkami koktajlowymi.
Wskazówki
* mąka orkiszowa biała lub chlebowa lub biała z dodatkiem (1/3) mąki orkiszowej razowej
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/pizza-razowa