Wykonanie
Składniki4 sztuki ok. 25 cm500 g
mąki orkiszowej *1/2 łyżki
soli morskiej325 ml letniej
wody1 saszetka
suszonych drożdży (7g)1 płaska łyżka
cukru2 łyżki
oliwy extra verginePrzykładowe dodatki:
mozzarella w kulce (np. buffala)
sos pomidorowy z dodatkiem świeżych
pomidorów +
papryczka chilipomidorki koktajlowe
wędliny włoskie suszone:
szynka parmeńska,
salami lub
boczek (pancetta)
rukolaPrzygotowanie
Mąkę wsypać do dużej miski, dodać
sól i wymieszać. Do mniejszej miski wlać
wodę, dodać
drożdże,
cukier i
oliwę, wymieszać i odstawić na 5 minut.Zrobić wgłębienie w
mące i stopniowo wlewać w nie
wodę z
drożdżami jednocześnie delikatnie mieszając składniki widelcem . Sukcesywnie zagarniać
mąkę do środka i powoli mieszać ją z
wodą (ten etap powolnego mieszania składników jest bardzo ważny).Gdy
mąka z
wodą będą już zgrubnie połączone, zacząć wyrabiać ciasto ręką, połączyć je w kulę i wyłożyć na stolnicę oprószoną
mąką. Delikatnie i powoli wyrabić ciasto przez ok. 10 minut aż będzie gładkie, jednolite i miękkie. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć folią i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyjąć ciasto z miski na stolnicę podsypaną
mąką i powtórnie wyrabiać przez kilka minut pozbywając się nadmiaru powietrza. Ciasto można wykorzystać od razu lub owinąć w folię do żywności i przechowywać w lodówce lub zamrażalniku.Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury np. 250 stopni C + termoobieg . Jednocześnie nagrzewać kamień jeśli z niego korzystamy. Kamień musi się nagrzewać minimum pół godziny.Ciasto podzielić na 4 części, uformować kształtne kulki, oprószyć je
mąką i trzymać pod przykryciem. Wyjąć pierwszą część ciasta i delikatnie rozciągać je na okrąg o średnicy ok. 25 cm (nie polecam wałkować ciasta, bo pizza nie będzie tak dobrze wyrośnięta po bokach). Placek położyć na podsypanej
mąką desce i przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut. Ciasto można też ułożyć w blaszkach do pieczenia wysmarowanych
oliwą i trzymać pod przykryciem przez ok. 30 minut. W tym wypadku można od razu przygotować wszystkie 4 porcje ciasta.Wysunąć kratkę z kamieniem, położyć placek ciasta, posmarować
sosem pomidorowym, posypać rozdrobnioną
mozzarellą, ułożyć połowę pokrojonych
pomidorków koktajlowych i piec przez ok. 8 - 9 minut aż brzegi będą lekko zrumienione. Jeśli pieczemy pizzę w blaszce, ułożyć na podrośniętym cieście składniki (sos,
mozzarellę, połowę
pomidorków) i wstawić do piekarnika na ok. 10 minut.Włoskie
wędliny suszone dodać na sam koniec pieczenia. Po upieczeniu posypać
rukolą oraz dodatkowymi
pomidorkami koktajlowymi.Wskazówki*
mąka orkiszowa biała lub chlebowa lub biała z dodatkiem (1/3)
mąki orkiszowej razowej