Wykonanie
Połączenie dyni i
jarmużu oczarowało mnie całkowicie. Mam wrażenie, że to mój hit tegorocznej jesieni. Dlatego też nie mogło go zabraknąć podczas pieczenia pizzy. Użyłam tu dyni piżmowej, która świetnie się tu spisała. Przepis na ciasto pochodzi od Donny Hay, a ja podejrzałam go u Majeczki .
Składniki na 2 pizze :1 łyżeczka
suszonych drożdży1/2 łyżeczki drobnego
cukru180 ml letniej
wody225 g
maki pszennej (u mnie typ 550)1 łyżeczka
soli morskiejkilka plastrów dyni piżmowej2 liście
jarmużuoliwamozzarellasos pomidorowy z tego przepisuWykonanie:
Mąkę przesiać do miski. Zrobić zagłębienie. Wsypać
drożdże,
cukier i wlać część
wody. Delikatnie wymieszać zagarniając odrobinę
mąki. Odstawić aż
drożdże zaczną pracować. Dolać resztę
wody i
sól i wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne. Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Następnie ciasto odgazować i podzielić na 2 części. Z każdej uformować placek.
Jarmuż umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek dokładnie obtoczyć w
oliwie. Każdy placek pizzy posmarować
sosem pomidorowym. Na wierzchu położyć plastry dyni, kawałki
jarmużu i
mozzarellę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec przez około 15 minut.