Wykonanie
SKŁADNIKI / 2 pizzeCIASTOletnia
woda, 170 ml
sól morska, 3 g
drożdże instant, 4 gsemolina, 250 g
oliwa z oliwek, 1 łyżka +
oliwa do smarowania ciastaDODATKI
sos pomidorowy, kilka łyżek
mozzarella, 200 gSPOSÓB PRZYGOTOWANIADo misy wlać
wodę, dodać
sól,
drożdże i garść
mąki. Wymieszać i odczekać 2 minuty. Wsypać pozostałą
mąkę i wlać łyżkę
oliwy. Miksować hakiem do
ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitej masy. Wyrabiać kolejne 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5-2 h do podwojenia objętości.W międzyczasie przygotować
sos pomidorowy. Link do przepisu znajduje się obok w liście składnikówNastępnie ciasto podzielić na 2 części, posmarować
oliwą i odstawić na chwilę.Blaszkę / kamień do pizzy wstawić na środkową półkę. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 250 stopni. Blat podsypać
mąką. Delikatnie przełożyć ciasto i rozciągać, tak aby boki były grubsze niż środek. Można też formować je na pięściach ostrożnie obracając. Ciasto posmarować sosem.Tak przygotowaną pizzę przełożyć na blaszkę za pomocą
łopatki. Wcześniej blaszkę można posypać
bułką tartą – spód będzie chrupiący. Piec przez 5 minut. Następnie na wierzchu pizzy ułożyć kawałki poszarpanej
mozzarelli. Piec kolejne 5 minut. Po upieczeniu dodać świeżą
bazylię.